Shlohmo - Onheilspellende beats

VK*, Brussel, 27 mei 2015

Warm en donker. Zo kunnen we de toestand van de goedgevulde Brusselse VK* zondagavond het best beschrijven. En dan waren er nog de onheilspellende beats van Shlohmo’s laatste plaat ‘Dark Red’ die ons mee zouden nemen naar de diepste krochten van de experimentele elektronica. 

Shlohmo - Onheilspellende beats



Met Purple was de juiste sfeer dan ook meteen gezet. Purple, een telg van Shlohmo’s WEDIDIT-collectief, blonk uit met strakke beats en spookachtige, live vocals, die werden opgeslorpt door echo’s en syntheffecten. Purple slaagde erin de donkere en mysterieuze sfeer te creëren waar Shlohmo verder op zou bouwen.

Henry Laufer had er duidelijk een doel van gemaakt om tijdens de live tour rond zijn nieuwe plaat met een volwaardige band aan te treden. Shlohmo kon rekenen op een drummer en D33J - nog zo’n WEDIDIT-product - bediende de synthesizer en de gitaar.

Shlohmo was zonder twijfel naar Brussel gekomen om zijn sublieme nieuwe plaat voor te stellen. Zo werden de eerste zes songs van ‘Dark Red’ identiek en in identieke volgorde als op de plaat op het publiek afgevoerd. Met Meet Ur Maker bereikte de set dan ook al snel zijn verwachte, eerste climax. Ook het hierop volgende, zeer duister getinte Buried werd op gejuich onthaald. Voor de eerste keer zagen we Henry Laufer zelf de gitaar vastnemen waardoor de jongeman uit L.A. alleen nog maar meer respect afdwong.

Na de overvloed aan vocals bij Purple, hadden wij toch stiekem gehoopt dat Shlohmo die weinige vocals, die er met Apathy in ‘Dark Red’ geslopen waren, live zou brengen. Tevergeefs. Niet dat dit de song schade toe bracht. Apathy bleek niet enkel een hoogtepunt op de plaat, maar ook live bleef het nummer ijzersterk overeind.

In de tweede helft van de set vond Shlohmo uiteindelijk toch dat het tijd werd om de vreugdeloosheid van het nieuwe werk in te ruilen voor enkele juweeltjes uit het rijke oeuvre van de man. Met Parties haalde hij nog eens een nummer van zijn gevierde debuut ‘Bad Vibes’ van onder het stof, maar vooral Later, afkomstig van de recentere ‘Laid Out ep’, werd met open armen ontvangen.

Op het einde van de set greep Henry Laufer toch maar weer naar zijn nieuwe materiaal. Het fantastische drum & bass-beïnvloede Beams, slotnummer op ‘Dark Red’, mocht zijn succesvolle live set afsluiten.  

27 mei 2015
Jorik Antonissen