Selah Sue - AB in vuur en vlam

Ancienne Belgique, 27 april 2022

Selah Sue - AB in vuur en vlam

Eind maart 2022 kwam haar nieuwste plaat uit en op woensdag 27 april 2022 stond ze in de AB. En hoe! Selah Sue zorgde ervoor dat het dak eraf ging en bevestigde zo haar statuut van Vlaamse grootheid in de Belgische pop-soul wereld.

Na een minder geslaagd voorprogramma was het nog even ongeduldig wachten op de mainact van de avond. De tijd leek tergend langzaam voorbij te tikken, tot de lichten in de AB plots werden gedoofd en de begintune van Kingdom uit de boxen knalde. Het nummer heeft reeds op het album de ideale intro als opener van een optreden. Dus dat de keuze ook effectief op dit nummer viel als opstart van het concert, kwam niet als een verrassing. Wel verrassend was de aangepaste muzikale intro die de verwachtingen nog meer deed rijzen.

Met een knal kwam dan eindelijk Selah Sue al rappend het podium opgewandeld. We waren vertrokken en hoe, want dit was slechts een tipje van de rockende sluier die de volledige AB vanaf de eerste (muziek)noot mee op sleeptouw nam. En het ging snel, héél snel. Er was amper tijd om goed en wel te beseffen wat er gebeurde. Na een aantal nieuwe nummers, kwam Selah Sue op de proppen met één van haar klassiekers - Raggamuffin. Even een heel kleine adempauze voor het publiek, om er daarna opnieuw in te vliegen.

De plaat 'Persona' kwam uitvoerig aan bod tijdens het optreden, al dan niet met special guests. Zo was Benjamin Epps aanwezig om zijn deel van Hurray tot leven te brengen en werd Mick Jenkins binnen Celebrate voor de gelegenheid vervangen door niemand minder dan Zwangere Guy. En ja, de Guy deed de temperatuur binnen de AB naar het absolute kookpunt rijzen.

Tijdens al het muzikale geweld, was er toch nog even tijd voor een rustige noot. Met Twice A Day zorgde Selah Sue, die zichzelf begeleidde op de gitaar, ervoor dat de AB in een mum van tijd stil werd. Na afloop, kon je letterlijk een speld horen vallen voor het publiek opnieuw op sleeptouw werd genomen. Uiteraard kon het meest iconische lied van Selah Sue niet ontbreken tijdens deze Belgische avond. Met Alone ging het dak van de AB er helemaal af. Het publiek was op geen enkele manier meer te houden en zong meer dan luidkeels het nummer mee.

Doorheen de volledige avond was echt te zien dat Selah Sue, haar band en haar achtergrondzangeressen volop genoten van het opnieuw kunnen optreden voor een live publiek. Na zeven jaar stilte, was het publiek Selah Sue niet vergeten en tijdens haar performance maakte ze meer dan ooit duidelijk waarom: goede muziek waarmee ze telkens opnieuw iedereen verrast, een geboren entertainer, maar vooral een immense klok van een stem of dit nu in de studio is of op een podium. Ze geeft telkens het beste van zichzelf. En net wanneer je denkt "zij is zo haar stem kwijt na deze avond" geeft ze er nog eens een lap op tijdens haar bisnummers.

En net dat encore-moment werd afgesloten met een knaller van formaat. Even sterk als ze was begonnen, sloot ze de avond af met This World. Alleen was deze versie net iets specialer, want samen met Zwangere Guy bracht ze een eerbetoon aan de recent overleden Belgische muzieklegende Arno. Met de gekende Selah Sue twist, zong ze samen met Guy Putain Putain. En het mag gezegd zijn, alle aanwezigen zongen luidkeels mee en konden dit eerbetoon wel degelijk goed smaken.

Een iconische afsluiter van een optreden om U tegen te zeggen.

Selah Sue @ Ancienne Belgique 27/4/2022

1 mei 2022
Marjolein De Smet