Sallie Ford - Sterk in de luwte

, 2 juli 2018

Sallie Ford & The Sound Outside maakte enkele jaren geleden zachtjes aan naam. Na twee albums en lang touren gaven de heren van The Sound Outside er echter de brui aan. Sallie Ford besloot dan maar alleen verder te gaan en liet een jaar geleden quasi onopgemerkt een nieuwe plaat op de wereld los. Tijdens haar Europese clubtour met haar nieuwe all female band deed ze muziekclub N9 aan voor een exclusief, Belgisch concert.

Op haar nieuwe plaat “Slap Back” laat Ford de rockabilly en roots grotendeels links liggen en gaat ze eerder de weg op van garage-, surf- en indierock met hier en daar een laagje keyboards. In Eeklo was er echter van een keyboardspeelster geen sprake en werd er voor de klassieke opstelling gitaar-bas-drums gekozen. Dat zorgde voor een hoog tempo; een zeer hoog tempo zelfs. Op een uur en een kwart joeg de band er zo maar even tweeëntwintig songs door.

Er werd begonnen met de gospel a capella openingssong van “Slap Back” om daarna met Dive In het tempo serieus de hoogte in te jagen om het gedurende een ganse show niet meer te laten zakken.

De set was evenwichtig opgebouwd met werk uit haar recentste plaat, maar ook nummers uit de twee voorgaande platen en een ep met The Sound Outside. Sallie Ford klonk vaak rauw en dwars zoals in They Told MeFuck That, Party KidsGimme Your Lovin’ en I Swear.

Ze slaagde er echter ook in een andere kant van zichzelf te laten zien. Zo kwam de groep ook vaak behoorlijk swingend uit de hoek met nummers als DangerNever Be Lame en de naar hun thuisstaat genoemde song Oregon met een fantastisch synchroon gespeeld en gezongen solo.

Toppers van de set waren dan weer het sensuele zomerse Lips N Hips, het vuile en groovy Lip Boy, inclusief sexy T-Rex-dansmove, en het rauwe radiohitje Coulda Been.

Sallie Ford maakte een behoorlijk anonieme passage doorheen België. Haar muziek blijft behoorlijk onder de radar hier, waardoor het moeilijk is om volk te trekken. Desondanks blijft ze eigenzinnig haar zin doen en gaf ze in de luwte toch maar een straf optreden.

14 november 2015
Patrick Blomme