Rose tattoo - Aussies baas

De Pul, Uden, 14 juli 2022

Rose tattoo - Aussies baas

Australië staat in de rockscene vooral bekend om grootheid AC/DC en om Airbourne. Maar dat zijn niet de enige bands die het land vertegenwoordigen. De Pul laat had maar liefst twee Aussie rockbands over laten vliegen voor een avondje rock-'n-roll.

The Poor was als eerste aan zet om de avond stevig in te zetten. Deze vierkoppige band, die in 1986 al is begonnen, heeft helaas niet zo veel tijd in de studio doorgebracht. Maar ondanks er slechts drie albums op de plank staan, hebben ze toch een aardig verleden achter zich. Zo hebben ze onder andere getourd met AC/DC, Van Halen en KISS.

Ook in een kleinere zaal als die in het Brabantse Uden wisten ze een strakke en energieke show neer te zetten. Zanger Anthony "Skenie" Skene sprong met een flinke dosis enthousiasme het podium rond en zijn rauwe, maar ook hese stem galmde door de zaal. Nieuweling Daniel Cox op gitaar deed niet onder tegenover de veteranen in de band. Zijn solo's en energie waren een genot om naar te kijken. Toen de zanger langs de buitenkant het balkon beklom, werd het publiek helemaal wild en was een knallende show ons deel.

Over een mooi verleden gesproken: Rose Tattoo heeft er ook eentje dat kan tellen. Begonnen in 1976, gestopt in 1987 om vervolgens in 1993 weer bij elkaar te komen als support act van Guns N' Roses om daarna in 1998 weer de instrumenten op te pakken en niet meer van het podium af te slaan zijn. Ook werd de band geïntroduceerd in de Australien Recording Industry Association (ARIA) Hall of Fame.

Maar tussen de zonneschijn zitten helaas ook de nodige donkere wolken. De band heeft maar liefst van zeven leden afscheid moeten nemen, waardoor enkel zanger Angry Anderson nog als origineel lid overblijft. Ondanks deze tegenslagen weet die er toch weer in te slagen een te gek gezelschap bij elkaar te krijgen. 

Nog voor de band in zicht was, liep de zaal aardig vol. Het was goed te merken dat de show uitverkocht was. Toen de band het intro inzette van Out Of This Place, waren de fans al laaiend enthousiast en werd er gedanst en luidkeels meegezongen. Waar leeftijdgenoten als AC/DC en KISS er amper nog in slagen een kwalitatieve live show neer te zetten, had Angry daar als kwieke zeventiger geen problemen mee. Zijn stem was nog net zo rauw en krachtig als in de jonge jaren van de band. 

Helaas viel er weinig nieuw werk te horen. Het meest recente album uit 2020 is dan ook een remake van het debuut. Maar toch leken de fans hier geen donder om te geven en waren ze bij het begin van elke nieuwe track weer uitgelaten over wat ze te horen zouden krijgen. Toen de band Bad Boy For Love inzette, ging het publiek helemaal uit het dak, dit was de track waar iedereen op zat te wachten. Samen met Juice On The Loose was dit toch wel het hoogtepunt van de setlist.

Na grootste hit Rock 'N' Roll Outlaw verliet de band kort het podium. Tot eenieders jolijt kwamen ze snel terug voor een extra lange versie van Nice Boys, een track die ooit door Guns n' Roses werd gecoverd. Nadat ze weer het podium af gingen, liet het publiek duidelijk weten dat ze er nog niet klaar mee waren, maar dat mocht jammer genoeg niet baten.

Op unieke wijze weet Rose Tattoo het prachtige geluid van de slidegitaar in de nummers te verwerken en creëerden ze een eigen sound. Samen met de rauwe stem - het lijkt een trademark te zijn voor Australische bands - maakt het deze groep de moeite waard. Dit was rock-'n-roll met een streepje blues, een hoog meezinggehalte en de garantie om flink uit je dak te kunnen gaan. 

Foto: De Pul, Uden

15 juli 2022
Jordi Rijnders