Roisin Murphy - Hoed af

Koninklijk Circus, 13 maart 2024

Roisin Murphy - Hoed af

Er was een nummer tijdens de show van Roísín Murphy waarin ze een moment voor zichzelf leek te nemen. Met de rug naar het publiek en het gezicht naar een camera filmde ze zichzelf. Het dansende publiek was zichtbaar op de achtergrond, nog net in beeld, maar bijzaak. Roísín bekende tijdens Can't Replicate aan een een vaag gedefinieerde “you” dat die onvervangbaar was.

 

Het was een moment vol van verlangen en melancholie en de manier, waarop ze bij de opzwepende climax op het einde met de camera flirtte, gaf het ook iets erotisch. De tong en mond, uitvergroot op het gigantische scherm, deden blozen. Tegelijk was het te onweerstaanbaar om weg te kijken. Had ze dit als een video gelost, er werden prijzen mee gewonnen.

Heel het optreden lang had je het gevoel dat je getuige was van een feest dat ze vooral voor zichzelf had georganiseerd. Roísín Murphy had naar gewoonte een resem outfits klaar hangen, de vijf muzikanten speelden haar favoriete nummers en al haar beste vrienden waren komen opdagen in de vorm van een duizendkoppig publiek. "Wie kon zich iets beter wensen dan dit?", straalde ze uit.

Als startschot van het optreden hadden enkele stroboscopische drumsalvo’s iedereen tot de orde geroepen. Ze sublimeerden in een chant: “Body and soul / come make me whole”, wat werd gevolgd door de Moloko-song waaruit die woorden komen: Pure Pleasure Seeker. Meteen was het duidelijk dat we anderhalf uur ongebreideld hedonisme zouden vieren.

Murphy maakte het zichzelf of het publiek nochtans niet gemakkelijk en opteerde vaak voor herwerkingen van nummers. Zoals bijvoorbeeld Overpowered of CooCool, waar je, voor je een flard van het nummer had herkend, al ergens verder in de mix zat. Ze gaf zich volledig, hing op charletoneske manier de clown uit, deelde knuffels uit aan de voorste rij van het publiek of bokste zich de frustraties uit het lijf.

Ze had iets meer uit de laatste plaat mogen spelen, want die is fantastisch. En ze had ook een paar andere Moloko-nummers mogen kiezen dan steeds dezelfde hits. Maar wie klaagt nu over hits? Dit zijn detailopmerkingen. Voor de kenners was er de toegifte Flash Of Light, een nummer uit een livestream, die ze maakte tijdens corona. En met een mooie outro, waarbij de chant "Body and Soul / come make me whole" in terugkwam, kreeg het optreden een mooie afsluiter die ons terugbracht bij het begin.

Hoed af dus. En dat is ietwat ironisch, gezien het feit dat Murphy voor elk nummer wel een ander hoofddeksel voorzien had. Lange tijd hadden we haar beschouwd als de solo-artieste, die overbleef na Moloko, als iemand die het niet kon zonder hulp, van Herbert, DJ Koze of Richard Barratt. Maar het wordt zo stilaan tijd dat we dat omdraaien: Moloko was slechts de intro van een rijk gevulde carrière.

16 maart 2024
Kristof Van Landschoot