Robbie Williams - He did entertain us!

Sportpaleis, 26 januari 2023

Robbie Williams - He did entertain us!

Een grote kudde mensen, die braaf achter elkaar aan naar de ingang van het sportpaleis liepen. Je wist al meteen dat het een drukke bedoening zou worden. Een uitverkochte zaal wachtte ongeduldig op Robbie Williams en de 'XXV Tour'. 

Terwijl de zaal zich al aardig aan het vullen was met een diversiteit aan fans, mocht support act Lufthaus het podium al op. Dit dj-duo zou je eerder verwachten op iets als Tomorrowland. De reden waarom Tim Metcalfe en Flynn Francis samen op het podium stonden met elektronische songs is dat ze korte tijd geleden samen met Robbie Williams in het geheim deze groep zijn begonnen. Hoewel Williams eerder al gehint heeft iets dergelijks te willen doen, is dit project lang onder de radar gebleven. Helaas verscheen de zanger zelf niet op het podium en moesten we het met opnames doen, maar dit weerhield de twee wel aanwezige leden er niet van er een te gekke act van te maken. Ook al stond dit muzikaal gezien loodrecht op de main act, zal deze show zeker bijblijven.

Na een flinke stilte rond de Britse zanger trad hij in September 2022 plots naar buiten met een nieuwe plaat. 'XXV', symbool voor de vijfentwintigjarige carrière als solozanger en een compilatie-album, waarin hij de muzikale hoogtepunten opnieuw heeft opgenomen, maar ditmaal met een compleet orkest. Dat Robbie Williams van hoog kaliber is, was al duidelijk, maar met deze soulplaat bewijst hij nog meer in de mars te hebben.

Veel artiesten hebben tijd nodig om zich te vormen als artiest. Williams daarentegen werd geboren als ware showman. "Hello I'm Robbie Williams. This is my band and this is my ass." Niet de meest gebruikelijke manier om je show te beginnen, maar van deze man verwacht je dan ook alles behalve het gebruikelijke. En de band zette Hey Wow Yeah Yeah in, waarna een zestal sexy danseressen ons de hele avond probeerden af te leiden van de in goud geklede frontman. Let Me Entertain You  en wat hield hij zich aan zijn woord. Moeiteloos vervoegde hij de danseressen en liet zien dat hij nog steeds de soepele heupen heeft, waar velen van dromen.

Williams legde uit dat zijn nummers in twee categorieën onder te verdelen zijn: "I'm te best and you're so lucky to see me" en "I'm so depressed. Please help me". Bij laatstgenoemde hoorde onder andere Come Undone, die met deze uitgebreide band nog beter tot zijn recht kwam dan hij op plaat al deed, ook al gaat het over één van de dieptepunten in zijn leven en de talrijke bezoeken aan een afkickkliniek. 

Een show zo groot zo intiem maken als bewijst dat deze man over een speciaal talent beschikt. Door te gaan zitten op de treden van het podium nam hij tussen de songs rustig de tijd om verhalen over zijn muzikale reis te vertellen. Verhalen over het begin en einde van zijn doorbraak met Take That met de videoclip van Do What U like erbij. Zelf bracht hij nog een stuk van Could It Be Magic en The Flood. En uiteraard ontbreekt het niet aan de nodige humor. De videoclip werd bijvoorbeeld stilgezet op het moment dat er een paar goed gevormde billen te zien waren. Niet zomaar een paar billen maar die van een zeventienjarige Robbie Williams.

Na de cover van Oasis' Don't Look Back In Anger werd het eigen arsenaal aan hits opnieuw aangesproken. Eternity, Feel, Candy en Rock DJ sloten deze onvergetelijke show af. Intussen stond iedereen, ook op de zitplaatsen, uiteraard al lang te swingen. Voor de beste dansers in de zaal had de zanger nog een emmer gevuld met T-shirts. Eén voor één werden ze de zaal ingeworpen.

Na een korte onderbreking kwam het gezelschap gelukkig weer terug de planken op voor een laatste paar tracks. No Regrets werd, net als Eternity, in de orkestrale versie van de nieuwe plaat gebracht: een verfrissende nieuwe uitvoering. Menige (vrouwelijke) fan zat intussen uiteraard te wachten op het moment dat de zanger iemand uitkoos om één van zijn nummers aan op te dragen. Dit keer was de eer aan de Hongaarse Mariana om getrakteerd te worden op She's The One. De fonkelende oogjes gaven al aan dat dit voor haar een avond was om nooit te vergeten. Toepasselijk bleek dat er in het publiek een man op de knieën ging om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Vanzelfsprekend wou de protagonist weten wat er allemaal gebeurde en feliciteerde hij het koppel. Een positief einde aan een ongelofelijke avond. 

31 januari 2023
Jordi Rijnders