Rhye - Een intieme dans

Botanique, Brussel, 29 oktober 2015

Heroïne. Zo werd de zwoele muziek van r&b-duo Rhye beschreven na de release van debuutplaat ‘Woman’ twee jaar geleden. De langspeler ging niet onopgemerkt voorbij en zoete popsingles als The Fall en Open wisten het grote publiek te overtuigen. Maar iedereen had het vooral over de verleidelijke, hoge stem van de Canadese leadzanger Mike Milosh, die klinkt als een kruisbestuiving tussen Sade en The xx. We trokken vol verwachtingen naar de Botanique, waar het een sensuele avond beloofde te worden.

Rhye - Een intieme dans



De lange intro van openingsnummer Verse sprak ons alvast niet tegen. Sierlijke strijkerspartijen vulden de zaal, waarna Milosh ietwat dramatisch en gekleed in een klinisch wit hemd het podium betrad, zijn gezicht verborgen onder een mysterieus schemerlicht. Tijdens 3 days ontpopte het ritmische spel tussen cello en viool zich verder, terwijl Milosh sporadisch zijn collega’s bijstond met extra percussie.

Maar al snel werd duidelijk dat de belangrijkste speler in dit geheel Robin Hannibal was, de Deense teamgenoot van Milosh, die alle instrumentale lagen live mooi aan elkaar lijmde met zijn elektrische piano, synths en samples. Ook de versies van The Fall, Major Minor Love en Shed Some Blood waren overtuigend dankzij de perfecte samensmelting van Milosh’ vrouwelijke stem met de hartverwarmende, muzikale begeleiding en gospelachtige meerstemmigheid van zijn achterban.

Toch hadden we het gevoel dat het de setlist soms wat aan pit ontbrak. Met Last Dance mochten we een eerste uptempo song in ontvangst nemen, inclusief geniale baslijn die zo uit de dichtstbij zijnde discotheek leek te galmen. Maar wat daarna volgde sleepte zich soms wat vooruit door de ellenlange en overbodige piano- of strijkerssolo’s die Rhye achter elk nummer leek te breien. Ook Waste, het eerste en enige nieuwbakken materiaal sinds 2013 dat al enige tijd op YouTube circuleert, viel hier jammer genoeg aan ten prooi.

Ondanks deze minor bump in de set wist Rhye te overtuigen met zijn soulvolle r&b, en het duo rondde sterk af met Hunger en het fenomenale Open dat live even sexy en gevoelig klonk als op hun liefdesbaby ‘Woman’. Milosh en Hannibal speelden het spel van de verleiding en wonnen ons hart met volle overgave. Nu enkel nog hopen op die nieuwe plaat.

29 oktober 2015
Janne Degryse