Pukkelpop 2016: Bibi Bourelly - Rastalent in de wachtkamer

, 2 juli 2018

Aan goeie zangeressen geen gebrek op de donderdag van Pukkelpop. Misschien wel de meest onderschatte was Bibi Bourelly, een verrassend arrogant talent met het hart op de juiste plaats: daar waar de muziek spreekt.

U zou Bibi Bourelly kunnen kennen van haar samenwerkingen met Usher, Lil Wayne of Little Simz. Of helemaal niet. Wat iedereen wel kent, is Bitch Better Have My Money, het hitje van Rihanna, dat achter de schermen werd gepend door Bibi voor haar grote voorbeeld. Zoiets heet aanleg voor grootse dingen. Maar voor het zover is, mocht ze haar beste beentje voorzetten in de Castello.

Bibi Bourelly grossierde met haar band in fris van de lever gespeelde soul en funk, zo vintage als een stoomlocomotief maar met modern interieur. En dat allemaal met een stem, die lichthees de oorgangen binnenwandelde en waarin constant contrasten verscholen zaten. Zalven en bijten, blaffen en strelen, warm dekentje en emmer koud water in de nek. Maar ze bleef wel heel het hele optreden lang boeien. Zover zelfs dat er her en der smartphones oplichtten met allemaal één en dezelfde zoekterm: "Wie is Bibi Bourelly?"

Zullen wij het je even vertellen? Bibi Bourelly maakt muziek voor de rookverbodgeneratie. Bibi Bourelly heeft het soort toekomst voor zich, waar anderen van dromen. Bibi Bourelly geeft ons het vooruitzicht dat er nog rasechte talenten klaar staan om door te breken. Het optreden op Pukkelpop was een aangename, eerste ontmoeting. En we gaan er alles aan doen om nog op een tweede date te mogen.

19 augustus 2016
Joris Roobroeck