Pukkelpop 2015 - Opener van tel

Kiewit, Hasselt, 20 augustus 2015

Het is weer zover. Het jaarlijkse, Hasseltse feestje werd ingezet met een dagje vol dansplezier. En wij waren daarbij.

Pukkelpop 2015 - Opener van tel



“Ik zag 2 Bears plaatjes draaien…”, maar het was maar één beer. Joe Goddard liet namelijk verstek gaan. Geen wonder dus, maar wel een leuke dj-set die teruggreep naar de sound van de vroege jaren negentig en de late jaren tachtig. Wat soul en wat houseplaatjes. Titels konden we er niet altijd op plakken, maar het was constant herkenbaar en erg aangenaam. En uitsmijter Is This Love van Bob Marley mag gerust het thema worden van deze “drugsvrije” jaargang.

Al sinds het begin van de moderne tijdrekening zijn Tiga en 2manydj’s beste maatjes dus was het logisch dat deze Canadees ook in deze door de Belgische broers geproduceerde line-up niet mocht ontbreken.

Hij kreeg bijna een uur om live zijn grootste hits te komen zingen, begeleid door zijn computer, maar ook voorzien van een tweede computermuzikant en uiteindelijk zelfs van drie modelpoppen waarvan we bleven hopen dat het gebodypainte, naakte vrouwen waren. Helaas, er kwam geen beweging, maar dankzij een spervuur van hits kreeg Tiga wel de hele tent aan het dansen.

We waren bijna vergeten hoeveel fantastische nummers de man ondertussen bij elkaar heeft geschreven. Onze favoriet was Burning Down, maar afsluiter You Gonna Want Me (in de Soulwax-studio in Gent geschreven!) werd op meer enthousiasme ontvangen. Iedereen content dus.

Jarvis Cocker opende de dj-set van Desperate Sound System met een speech, een meditatiesessie die ons in het reine moest brengen voor het ontvangen van de muziek. Het is dat het een held is, want zonder hem in zijn context te kennen, hadden we misschien de ironische ondertoon gemist.

Maar uiteindelijk draaide hij en zijn kompaan Steve Mackey gewoon plaatjes, die net iets maffer waren dan wat je gemiddeld te horen krijgt. Een bluesnummer kreeg een industriële sound en het was niet duidelijk of die versie zo afgemixt was in de studio of hier live die sound meekreeg door middel van een rare setting van de knoppen van het mengpaneel.

Afsluiten deden ze met nog een meditatiesessie, die een les muziekgeschiedenis bleek te zijn over Staying Alive van The Bee Gees. Mooie momenten allemaal, maar ze gingen grotendeels teloor omdat iedereen ongeïnteresseerd stond te wachten op 2manydj’s.

Eerst leek het even of er een fout in het programma was geslopen. Toen de gordijnen open gingen, stond er een band te spelen. Het bleek om The Hong Kong Dong te gaan, die een nummertje mochten spelen ter inleiding. Daarna werden de dj’s aangerold op hun mengtafel, al druk in de weer met het mixen, terwijl de roadies nog druk bezig waren het podium vrij te maken. Het was een originele binnenkomer, dat staat vast.

Het was een dj-set met animatie, wat betekent dat achter de broertjes een grote videoprojectie de platenhoezen geanimeerd toonde. Dat was een fantastisch, visueel spektakel, maar leidde wel wat af van het dansen. Plaatjes waren naar goede gewoonte van bekend tot obscuur, met veel Soulwax-remixes van bekende namen (Jungle, MGMT, Tame Impala) afgewisseld met oudere, obscure of maffe nummers (Yves De Ruyter, Giorgio Moroder).

Een mooie set die best wat langer had mogen duren. Maar we begrijpen dat er nog wat energie moest gespaard worden: er restten nog drie dagen!

20 augustus 2015
Kristof Van Landschoot