Primal Scream - Steengoed, omdat het moet

De Roma, 16 juni 2017

Vraag: spreken we bij een routineshow van beste hits van goed of nep? En wat als de songs vol passie gebracht worden, met extra ruimte voor instrumentale, psychedelische uitstapjes? Of als het gaat om Primal Scream, een band waarvan geweten is dat frontman Bobby Gillespie op podium even ongeïnteresseerd overkomt als iemand die naar de herhaling van de lottotrekking kijkt en die tussendoor wat mompelt over een vreemde zaal en publiek? Aan u de keuze.

Feit is wel dat – op die apathische frontman na – zowat alle aanwezigen reuze-enthousiast waren, zelfs met enige uitgelatenheid. Wat wil je ook, als zowat de helft van de legendarische plaat ‘Screamadelica’ passeert (wie niet weet waarover we spreken: 1) wees beschaamd  2) vandaag nog inhalen!)? Dan spreken we dus over lekker lang uitgesponnen klassiekers als het bevrijdende Loaded, het samenhorigheidsanthem Come Together (gospelsamples inbegrepen) of het ravenummer Slip Inside This House.

Nooit was de Roma dichter bij Madchester. Wissel dat dan nog af met meezingbare feestrockers als Country Boy en het dak kan eraf. Gooi er eventueel nog een bevallige bassiste bij in een kort tijgerjurkje, die de aandacht van stijfhark Gillespie afleidt. Lovely. Samenvattend: die unieke combinatie van dance, psychedelica en de slepende stem van Gillespie blijft een zekere magie bevatten en in de annalen van de Turnhoutsebaan noteren we een muzikaal feest dat niet mag vergeten worden.

Met extra dank voor de voortreffelijke opwarming van Manngold met zijn instrumentale cocktail van noise, psycedelica en filmische intimiteit (met twee synchrone drummers) en dj Luc Waegeman, die het publiek nog even in de neus duwde hoe fantastisch de nieuwe plaat van Millionaire is.

En met dank aan de tientallen vrijwilligers die dit imposante muziekpaleis keer op keer met volle glimlach bemannen, want dat mag zeker ook een keertje gezegd worden.

17 juni 2017
Johan Giglot