Perfume Genius - Nog steeds breekbaar

Het Depot, Leuven, 16 november 2014

Eind deze zomer stonden Mike Hadreas en band nog op het Feeërieën-festival in Brussel. De metamorfose van lo-fi, ingetogen pianoliedjes naar een sound met pop-, glam- en elektro-invloeden had toen wel al plaatsgevonden, de uitvoeringen van die meer experimentele nummers waren nog ietwat schoorvoetend. De dag van vandaag, na de release van ‘Too Bright’, leken ze een stuk zekerder van hun stuk.

Perfume Genius - Nog steeds breekbaar



Zo bleek meteen tijdens My Body, misschien wel het meest gewaagde Perfume Genius-nummer. De logge, zware, steeds herhaalde basnoot in het middenstuk miste zijn effect niet in Het Depot, hoewel de geluidsbalans nog niet helemaal juist zat. Hadreas keek triest (altijd, zelfs wanneer hij lachte), maar wist ook zonder piano tussen hemzelf en het publiek de blikken vast te houden.

Toch terug naar de piano, voor wat ‘Put Your Back N 2 It’-materiaal, een plaat die even intens droevig als mooi is. Na een volledige dag op ons eentje in een druilerig Leuven door te brengen waren we in elk geval in de ideale stemming. “I’ll be so quiet for you”, zong Hadreas in Take Me Home, en tijdens Dark Parts, met bijzonder Spartaanse arrangementen, toonde het publiek ook muisstil te kunnen zijn.

Lookout, Lookout wist die immense intensiteit vast te houden. 17 voelde daarom bijna aan als een verlossing. We kregen een cover van Mary Margaret O’Hara voorgeschoteld, die tekstueel verbazingwekkend goed aansloot bij Perfume Genius’ werk en een mooie brug sloeg naar een stuwend Grid.

Door het constant afwisselen van oudere met nieuwe nummers aan een hoog tempo (de meeste Perfume Genius-tracks overschrijden de drie minuten niet) zat het met de flow van de setlist wel goed. Ook opvallend: om de breuklijn tussen die oudere en nieuwe songs minder duidelijk te maken hoorden we in nogal wat oude nummers extra drum-, gitaar- of pianopartijen, die gelukkig niets afdeden aan de breekbaarheid.

En dat was misschien wel de grootste krachttoer van de avond. De bandleden slaagden er wonderwel in zich in de juiste mate op de achtergrond te houden, dan wel zich niet op het voorplan te zetten. Middelpunt van de aandacht bleven steeds Hadreas en zijn songs. Het concert dat Perfume Genius speelde in Het Depot mag dan niet perfect geweest zijn, het toonde zoveel vooruitgang en vernieuwing dat we er gerust in mogen zijn dat ze zo’n perfect concert zeker nog eens zullen spelen in België. 

16 november 2014
Kasper Cornelus