Ottertrotter - Mazimpakas ontbinden duivels

Tivolipark Mechelen, 30 juni 2024

Op een zonnige zondagnamiddag de laatste dag van juni zakten we af naar het Tivolipark in Mechelen voor Ottertrotter 2.0, nieuwe stijl. Het mondiale festival is terug van (even) weggeweest. En het was er bij momenten over de koppen lopen. Op het hoofdpodium mocht Mazimpakas openen met Afrikaanse garagerock.

Ottertrotter  - Mazimpakas ontbinden duivels

 

Wie ietwat bekend is met de geschiedenis van de Belpop, herkende zeker Vévé "Shake" Mazimpaka en Mark "Lakke" Vanbinst (ook gekend als gitarist van The Scabs, toen die nog meer The Clash dan The Stones van Vlaanderen waren), die met La Fille d’Ernest tekenden voor enkele pareltjes uit de vaderlandse muzieksien als Tout Bouge en Système D. Voor de Ramones-tributeplaat van Kloot Per W maakten ze ooit Ta Petite Amie, een versie van I Wanna Be Your Boyfriend. Naar onze mening bij verre de beste Ramones-cover ooit. Maar we wijken af.

Voeg daarbij Rudy ‘Ti’ De Cremer op drums om het plaatje van Mazimpakas compleet te maken. De band speelde een quasi-thuismatch op Ottertrotter: Vévé (Véronique) is als beeldend kunstenaar al jaren verbonden aan de Academie van Mechelen. Maar we gingen het over de muziek hebben. Wel dan, in tijden ons niet zo geamuseerd als tijdens de set van Mazimpakas.

De hele debuutplaat ‘Kick Out The Rubbish’, die eind vorig jaar het licht zag, werd er energiek doorgejaagd. En het publiek zag dat het goed was. Stevige gitaren en drums en in geen velden of wegen een bas te bekennen. Rock en blues met hier en daar Afrikaanse invloeden en persoonlijke teksten, zoals Kinshasa of Sabena met de nu al legendarische zinssnede “Moa voader es ne zwette / Hij komt van de Congo / Hij es no hee gekomme / Pour trouver un boulot”. Ook in de cover van MC5’s Kick Out The Jams ontbond Vévé al haar duivels: “Foutez-moi le camp motherfuckers / I’m gonna kick ‘em out”.

Met een opzwepend Voodoo Na Ye werd een feestelijk einde gebreid aan een optreden dat nog even zal nazinderen. “La force d’ Africa” heeft ons overspoeld. Het vernieuwde Ottertrotter is geheid een blijvertje op de Mechelse festivalkalender.

Mazimpakas @ Ottertrotter - 30/6/24

3 juli 2024
Patrick Van den Troost