Orden Ogan - Halloween in stijl

Biebob, 31 oktober 2017

Halloween vieren kan op verschillende manieren. Overal zijn er rond deze tijd verkleedfeestjes. Mensen die liever gezellig thuisblijven, kunnen altijd een horrorfilmpje meepikken, maar voor metalheads is de keuze snel gemaakt. Toch wanneer er een klassevolle Duitse powermetalband als Orden Ogan in het land is.

De echte horror speelde zich die avond vooral af in de buurt van de Kennedytunnel. Al wie de ring van Antwerpen op tijd wist te passeren – of die daar wijselijk uit de buurt bleef – kon zich al goed opwarmen aan de female fronted epic metal van Unleash the Archers. Het Canadese vijftal bracht het vuur alvast in de keet met enkele nummers van hun nieuwe plaat 'Apex', waaronder de titeltrack, Cleanse the Bloodlines en The Matriarch. Achteraf kwam de bende rond frontvrouw Britney Slayes nog een praatje slaan met de mensen wiens hartje ze die avond ongetwijfeld veroverd hadden.

 

In een club als Biebob is het toch even opkijken als er een naam als Rhapsody of Fire passeert, temeer omdat de Italiaanse symfonische powermetalband niet eens als headliner geprogrammeerd stond. Veel heeft uiteraard te maken met het feit dat van de originele bezetting nog enkel toetsenist Alex Staropoli is overgebleven. Laat dat nu net de enige zijn die er deze zomer tijdens de reünietour (die ook in Dessel heeft halt gehouden) niet bij was.

 

Aan enthousiasme bij de Italianen alvast geen gebrek. Zanger Giacomo Voli bespeelde vijftig minuten lang het publiek en klonk tussendoor bijna griezelig hard zoals zijn voorganger Fabio Lione. Spijtig genoeg werd het geluid vooral in het begin van de show gedomineerd door de drums, waardoor de solo's van gitarist Roby De Micheli er niet altijd goed uitkwamen. Op een nieuw album is het nog even wachten en daardoor konden we ons aan een greatest hitsset verwachten. Hoewel, dit leek in de verste verte niet op de set die de stichtende leden eerder op Graspop gebracht hadden. Op crowdpleasers als Holy Thunderforce, Dawn of Victory en Emerald Sword na dan. Tussendoor werd Magic of the Wizard's Dream nog opgedragen aan de onovertroffen Christopher Lee.

 

Met die twee zombiecowboypoppen had de stageset van Orden Ogan al iets halloweenachtigs. De drumkit werd voor de gelegenheid aangekleed met valse spinnewebben en het Duitse viertal kwam ook nog eens met spookmaskers het podium opgeklommen. “Happy Halloween” brulde frontman Sebastian Lebermann alvorens To New Shores of Sadness in te zetten. De catchy powermetal met stevige headbangriffs en epische meezingrefreinen ging er vlot in, niet in het minste de nummers van die geweldige nieuwe schijf 'Gunmen'. De titeltrack, Fields of Sorrow en One Last Chance werden luidkeels meegebruld, misschien zelfs nog luider dan de meeste oudere nummers.

 

De immer goedlachse Lebermann botste qua stembereik soms op zijn limieten, maar toonde meermaals aan dat hij weinig problemen heeft met tonen vasthouden en het publiek bespelen. Gitarist Tobi en bassist Niels Löfler wisselden intussen gretig van plaats. Ook de lichtshow verdient zeker een pluim. Als ze deze zomer richting Dessel zouden komen, is het te hopen dat ze in de metal dome geprogrammeerd staan. Op de main zou die immers compleet verloren gaan.

 

Na de reguliere set kregen we nog een interactieve encore. Lebermann legde voor de nieuwelingen onder ons nog snel even uit dat we tijdens To the End netjes “Fate” dienden te roepen telkens wanneer hij zijn vuist omhoog stak. Na Angels War en We Are Pirates werd nog afgesloten met The Things We Believe In, waarbij nog wel een paar keer “Cold, dead and gone” diende gescandeerd te worden.

 

Het werd dus een Halloweenavond in stijl. Vooral headliner Orden Ogan bewees nog maar eens dat hun geweldige discografie zich perfect vertaalt naar het podium. Ook van Unleash the Archers hebben we nog lang niet alles gezien en gehoord. Wat Rhapsody of Fire betreft, is het dan weer eerder uitkijken naar die nieuwe plaat.

1 november 2017
Nic De Schepper