#OLT24 - Peter Hook & The Light - Eerbetoon op repeat

Openluchttheater, 3 augustus 2024

#OLT24 - Peter Hook & The Light - Eerbetoon op repeat

Er is één ding waarvan je zeker kan zijn bij een concert van Peter Hook & The Light: je zal alvast niet worden verrast door nieuwe of onbekende nummers. Sinds enkele jaren heeft de voormalige bassist en stichtend lid van Warsaw, Joy Division, New Order en Monaco het op zich genomen om samen met The Light een voortdurend eerbetoon aan zijn nalatenschap te brengen. Dit doen ze door de verschillende platen van die groepen integraal (met hier en daar een bonustrack) live op het podium te brengen. Is de band dan een covergroep? Zwaanst na ni, hè! De groep een “tributeband” noemen, is hen eveneens oneer aandoen: Hooky is namelijk mede-eigenaar van al de songs die ze brengen. 

 

Peter Hook & The Light brachten voor het festivalpubliek de “best of”-set met als rode draad de twee verzamelplaten ‘Substance’ van Joy Division en New Order. Geen voorprogramma, want de set was als vanouds opgedeeld in twee stukken. Beginnen deed de band met het luik New Order met toch enkele verrassingen in het begin van de set waaronder Vanishing Point, Regret en Crystal. Na een uitbundig What Do You Want From Me? van Monaco, een nummer dat evengoed van New Order had kunnen zijn, werd met Ceremony ‘Substance’ (The New Order-editie) ingezet en integraal gespeeld. Als hoogtepunt noteren we slotsong en tevens afsluiter van deel één van het optreden True Faith. We kruisten ook nog een eervolle vermelding aan voor Blue Monday, dat massaal meegezongen werd.

Na een korte pauze kregen we een gelijkaardig recept als in deel één: enkele losse Warsaw- en Joy Division-nummers als No Love Lost, Isolation en These Days. Het eerste nummer van ‘Substance’ (The Joy Division-editie), Warsaw, werd traditioneel met een vinnige gretigheid afgeteld (“Three, five, oh, one, two, five, go”) en gaf het startschot voor menig danspasje vooraan aan het podium. Mochten uiteraard niet ontbreken: Transmission, She’s Lost Control en Atmosphere. Tussendoor werd ook nog even Shadowplay uit de Joy Division debuutplaat ‘Unknown Pleasures’ in de set gesmokkeld, dit tot algemeen genoegen van de aanwezige fans. Afsluiter Love Will Tear Us Apart sloot de set gepast af. Zelfs het weer treurde mee in het laatste deel van de show zodat we het niet helemaal drooghielden op fe terugweg naar huis.

Peter Hook & The Light @OLT 3-8-2024

5 augustus 2024
Patrick Van den Troost