OLT17: Lucky Chops + Delv!s - Na internet ook Rivierenhof ingepakt

Openluchttheater, 15 juli 2017

Te midden van het groen in het feeërieke amfitheater van het Rivierenhof ontspon zich gisteren zowaar een heuse party. De verantwoordelijken daarvoor waren het Ameriaanse Lucky Chops en onze eigen Niels Delvaux a.k.a. Delv!s. 

Met een splinternieuwe ep ‘No Ending’ onder de arm, inclusief hitsingle, keken wij alvast uit naar wat Delv!s, onze eigen soul- en funkbelofte, live uit zijn mouw zou schudden.

Al tijdens het zoete Morning Light passeerden Michael Jackson, Barry White en Jamiroquai door onze gedachten. Op zich geen slechte referenties, te meer omdat de inspiratie voelbaar was, maar we nooit het gevoel hadden dat het pikwerk was.

Home Again doorliep op vier minuten tijd het volledig dynamische soulspectrum. Tell Me, een single uit 2013, kreeg een zeer laidback-jasje aangemeten en het stond de song beeldig, Soulclassic I Ain’t Got No van Nina Simone klonk bijzonder pittig en voor we het wisten waren we bij de catchy hit én topsong Come My Way en het funky slotnummer Sunday Interlude aanbeland.  

Delv!s zijn moves kwamen misschien wat houterig over en die Engelse bindteksten voor iemand van Landen hoefden wat ons betreft ook niet, maar hij is bovenal een opperbeste zanger. Ook de begeleidingsband was meer dan deugdelijk en tilde de zang van Delvaux naar een nog hoger niveau. Het mag echter allemaal nog een beetje meer buiten de lijntjes kleuren, maar we vermoeden dat dit een kwestie van tijd en boterhammen is.

De jongens van Lucky Chops werden vooral bekend door hun instrumentale en aanstekelijke eigen nummers covers die viraal gingen via sociale media. Het zestal is ondertussen een vijftal geworden na het vertrek van baritonsaxofonist Leo Pelligrino, maar ook met vijf wisten ze van aanpakken.

Van zodra ze op het podium verschenen met het uptempo Problem waren we vertrokken op een rollercoaster waarbij pop, hiphop, dance, jazz, latin en nog een pak invloeden in een blender gegooid werden en er iets uit tevoorschijn kwam dat niet minder dan fantastisch is.

Het kwintet barstte van de energie en zette het op een springen, dansen, roepen en uiteraard fantastisch spelen. Trombonist Josh Holcomb, een Kenny De Ketele dubbelganger, nam absoluut het voortouw, maar gaf de rest van de band zijnde tenorsaxofonist Daro Behroozi, trompetist Joshua Gawel in een opvallende Power Rangers outfit, de kleine Raphael Buyo op de grote Sousafoon en tot slot drummer Charles Sams ook voldoende ruimte voor hun solo van tijd tot tijd. En je hebt solo’s en solo’s, maar bij Lucky Chops klinken deze bijzonder monter en acuut.

Of het nu met hun cover versies is zoals Next To You, Stand By Me, I Feel Good/Funky Town of Problem dan wel met eigen werk het bleef een aanstekelijke show. Trouwens ook in het eigen werk hoorden we soms flarden van andere artiesten zoals Survivor, Daft Punk en The Spice Girls passeren.

Van het eigen werk noteerden we uiteraard de bekende nummers zoals het explosieve Coco, Buyo dat gezien het genoemd is naar het bandlid een prominente plaats uittrok voor de Sousafoon en het viraal gegane Danza.

We waren echter onder de indruk van een aantal minder bekende songs ook. De groep is blijkbaar steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken en in D20 en het naar eigen zeggen splinternieuwe Hoodoos At Sunrise werd er met effecten op respectievelijke de trombone en de basklarinet en electronica gewerkt. Een geslaagd experiment wat ons betreft.

Hét moment van de show was echter het trio Ska Ba (Right On It), Goorgo en Stand dat begon al seen cliché ska nummer (inclusief typisch ska dansje), maar uitmondde in een heen en weer gepingpong tussen de verschillende bandleden waarbij je constant het gevoel hadden dat ze het kwijt waren, maar waarbij ze toch telkens veilig wisten te landen en dat ruim tien grandioze minuten lang. Lucky Chops pakte moeiteloos het Rivierenhof in. Ga ze bekijken als je de kans hebt, op het Esperanzah festival bijvoorbeeld. Daar speelt het gezelschap op 6 augustus ten dans.

16 juli 2017
Patrick Blomme