OLT 2015: Simple Plan - Summer paradise was hier

Openluchtheater Rivierenhof, Deurne, 26 augustus 2015

Summer Paradise is bijna een herinnering, maar als Simple Plan na drie jaar nog eens in het land is, zijn de fans erbij. Velen van hen waren de band gedurende de voorbije vijftien jaar blijven volgen. Evenveel anderen waren amper uit de pampers toen debuutplaat ‘No Pads, No Helmets...Just Balls’ in 2002 uitkwam. Allemaal tekenden ze present in het Rivierenhof.

OLT 2015: Simple Plan - Summer paradise was hier



Je kan veel zeggen over The Overslept. Dat ze een gitarist hebben die zo lijkt weggelopen uit een van die hairmetalbands uit de jaren tachtig bijvoorbeeld; of dat hun toetsenist vaker niet dan wel te horen was; maar de jongens kenden wel hun plaats en functie. Met eigen, toegankelijke poppunk en een cover van 3000 Years Busted wisten ze de vooral jeugdige fans van Simple Plan te charmeren en op te warmen. Daarbij vergaten ze niet zelf te genieten van deze kans om de grote jongens vooraf te gaan. Dit was aardig in twee betekenissen: leuk en vriendelijk.

Die grote jongens lieten niet zo lang op zich wachten en vanaf de eerste noten van Jetlag waren de oh-oh-ooohs en het gegil niet van de lucht. Als er nog een roestende duif in de bomen van het Rivierenhof zat, sloeg ze dan zeker op de vlucht.

Drie jaar was het dus geleden dat Simple Plan nog in België was, maar de fans waren hen nog lang niet vergeten. Can’t Keep My Hands Of You werd van begin tot eind uit honderden kelen meegezongen en bij Jump totterden alle eekhoorns uit het park geheid uit het nest. Als ze zich afvroegen wie daarvoor verantwoordelijk was – en indien ze hadden kunnen lezen – was dat duidelijk toen de backdrop viel en de tien letters zichtbaar werden.

"Tonight's gonna be a good night", zong Pierre Bouvier vanop een flight case en de lichtjes in de tienerogen waren helderder dan de helderste ster en straalden bevestiging richting podium. In songs als Welcome To My Life klonk vervreemding vrolijker dan ooit. Voor heel wat tieners van de voorbije vijftien jaar boden de poppunksongs van deze band dan ook de troost die ze in hun vertwijfelingsjaren nodig hadden.

En dat Bouvier dicht bij zijn fans staat, bleek toen hij zich plots herinnerde dat er in het publiek een meisje stond met een oogaandoening. Ze mocht de show meemaken vanop de zijkant van het podium om niet verblind te raken door de spots. Ook een mannelijke fan werd op simpel verzoek geknuffeld.

“I’m a dick”, zei Bouvier omdat hij niet eerder aan het meisje had gedacht, maar dat was gelogen natuurlijk. Als er iets was dat Simple Plan vanavond bewees met zijn complexloze poppunk, was het dat de titel van “vriendelijkste volk ter aarde” niet voor niets aan Canadezen wordt toegedicht.

“Waar hebben we de voorbije jaren uitgehangen?”, vroeg Bouvier zich gespeeld verwonderd af. “We hebben vast drie jaar gemasturbeerd”, was zijn conclusie om dan The Rest Of us en Your Love Is A Lie te spelen. Bij dat laatste nummer gingen alle handen op verzoek van drummer Chuck Comeau, die boven op zijn kit kroop, weer eens vlot de lucht in.

Bij Astronaut waren het dan weer de mobiele telefoons die moesten opgestoken worden met het lampje aan. Het leverde een golvende zee van lichtjes op. Simpele update van de truc met de aanstekers, maar voor cynisme was vanavond geen plaats; zelfs niet toen Bouvier bij Shut Up! Zei: “Let’s try something new", en de fans Woaoa oh oh oh oh! liet meebrullen; of toen Bouvier bij het nieuwe, nogal simpele Boom (dat vrijdag uitkomt) aftelde en dan iedereen “Boom!” liet roepen.

De kids aten uit Bouviers hand. In When I'm Gone  liet hij hen allemaal met één hand wuiven als bij een hiphopshow, in Summer Paradise liet hij ze spelen met strandballen en toen bassist David Desrosiers opmerkte hoe romantisch de setting wel was, liet Bouvier hen allemaal een L vormen met duim en wijsvinger van de rechterhand. Die L werd echter al snel die van Loser Of The Year.

Na het melige Summer Paradise (gelukkig zonder Sean Paul) herpakten de Canadezen zich met het dertien jaar oude I’m Just A Kid waarin Desrosiers en gitarist Sébastien Levebvre om magistrale wijze van plectrum wisselden (ze gooiden het naar elkaar) en Desrosiers fakete enkel de hoogste noot te halen door met de hand in de broek in zijn ballen te knijpen. Niemand wou hem daarna een high five geven. Dat ging zelfs de fans te ver.

Vooraleer slotsong Perfect solo en akoestisch in te zetten, beloofde Bouvier dat Simple Plan snel terug zou komen. Binnenkort komt de nieuwe plaat uit en onderneemt Simple Plan een grote tournee. Die zal hen (wellicht begin 2016) weer naar Europa brengen. De extatische fans kijken er nu al ongetwijfeld naar uit, want allemaal gingen ze Crazy. Anderhalf uur waanden zij zich in Summer Paradise.

26 augustus 2015
Marc Alenus