Niveau 4 - Ontploffingsgevaar

Ancienne Belgique, 30 november 2017

Het beste van de Belgische hiphop verenigen in één live show. Dat is het idee achter Niveau 4. Op papier een geweldig idee, maar misschien net iets te ambitieus. Vooral omdat in zo’n live show pas opvalt hoe groot het verschil is tussen de Antwerpse en de Brusselse hiphop-scene.

Tijdens deze tweede editie was het vooral het doel opkomend talent te laten meedrijven op de boomende populariteit van het genre. Roméo Elvis staat niet meer op de affiche. We begrijpen het opzet, maar kunnen het gemis moeilijk ontkennen. Dat tengere ventje heeft immers iets bijzonders. Hij is erin geslaagd Brussel op de kaart te zetten met een heel eigen vorm van energieke straatrap. Bruxelles arrive, quoi! Voortaan luistert heel Vlaanderen naar Franstalige rap.

Verschillende van Roméo’s vaste maatjes stonden wel op het programma. Het zijn dan ook vooral le 77 en l’Or Du Commun, die de show naar het hoogste niveau trokken. Op de wijze, die we kennen van Roméo Elvis en met zoveel mogelijk op het podium zodat het energielevel het maximum bereikt. Het was dus niet zo verrassend dat de eerder soulvolle rap van Antwerpenaren TheColorGrey en Darrell Cole een beetje verbleekte tussen al dat Brusselse geweld. 

Zeker als er tussen dat Brussels gespuis nog zo’n halve gare ket rondloopt, die het aandurft om in het Nederlands te rappen en liefst van al alle aandacht naar zich toe zou trekken. “Steek allemaal jullie middenvinger op / Fuck Yvan Mayeur”, Zwangere Guy was weer eens zijn entertainende zelf. Maar toegegeven, de STIKSTOF-reünie met Astro deed de AB ontploffen.

Dat en het moment dat Roméo Elvis alsnog het podium betrad. Hoe kon het ook anders. Niveau 4, in Brussel, zonder Roméo Elvis; dat klopte niet. Als je Roméo Elvis op de affiche zet, verkoop je drie avonden uit. Nu kwam hij gewoon eens dag zeggen; en dat deed hij voortreffelijk. Nooit was het zijn doel om het centrum van het gebeuren te worden, maar hij was er wel. En dat was belangrijk; voor zijn hiphopmaatjes en voor het Brusselse publiek.

Het feestje opende en eindigde met het anthem Oh Putain van ISHA. “C’est trop tôt de jouer ça, ils ne sont pas assez chaud”, grapten Zwangere Guy en ISHA in het begin van de set nog. Neem het maar van ons aan, na anderhalf uur Niveau 4 was iedereen chaud.

3 december 2017
Jorik Antonissen