Neve Festival - Nog altijd straf

De Warande, Turnhout, 10 november 2014

Jef Neve nam onlangs in de legendarische Abbey Road-studio’s zijn eerste soloplaat op. Die is ondertussen uit, en luistert naar de naam ‘One’. Logisch dan ook dat het album live in première gaat op Neves bloedeigen festival in de Turnhoutse Warande. Jef mikte zijn set tussen het poëzie-experiment Fêtes Galantes en de broeierige soul van Amp Fiddler.  En toonde dat hij het prima redt op zijn eentje.

Neve Festival - Nog altijd strafNeve kroop meteen in de klankkast van zijn vleugel, om de snaren rechtstreeks te bespelen. Zo ging hij over in een soort van engelenfeedback, waaruit Lush Life van Ellington-componist Billy Strayhorn opsteeg. Hij gaf er het gewicht van een pianoconcerto aan. En voilá: de toon was gezet.

Could It Be True? was een avontuurlijke afdaling rond een koppige melodie. Neve speelde supersonisch snel. Bij dit nummer wekte dat onze verbazing.  Elders gefrons. Zo leek de tijd plots op bij de twee laatste songs van de reguliere set: Synrise van Goose en Kundalini . De noten leken wel over elkaar te struikelen.

Stromae’s Formidable blonk dan weer uit in subtiliteit. Niet zozeer door de rechttoe rechtaan lezing van de alom bekende melodie. Wel door een Neve die de wijs al improviserend uitkleedde en restylede. Bij mysterieus rood licht, en gele lichtstippen.

Neve gebruikte de gelegenheid om ook muzikale helden die dood of onbereikbaar zijn naar Turnhout te halen. Hij bracht een ongemeen virtuoze interpretatie van Monks I Mean You. En zorgde met A Case Of You­ van Joni Mitchell - een song die hem duidelijk diep raakt - voor de meest verstilde en sobere minuten van de avond.

Toch straalde geen enkel stuk feller dan zijn eigen compositie Flying To Diani Beach, een meeslepend stuk van Kilimanjaro-achtige proporties. Terwijl Neves ene hand hem bijna machinaal begeleidde, bracht de andere emotie in het spel. Never Five Up begon een pak abstracter en gleed langzaam naar een Still Crazy After All These Years-vibe.  Een nummer waaruit Neve met een lichte grijns zelfs letterlijk citeerde.

Wie Neve al aan het werk zag, weet dat hij zijn songs graag vergezelt van een praatje. Over indrukken en inspiratie. Vaak met amusante anekdotes en zelfrelativering. Dat deed hij ook nu weer. Helaas voer de sfeer daar niet altijd wel bij. Zo brak Neve de zorgvuldig opgebouwde spanning van A Case Of You nogal abrupt met zijn volgende inleiding.

Hoe dan ook, Neve toonde zich opnieuw als een lefgozer. Een muzikant die elke steen op zijn pad omdraait. Hij blijft straf … na al die jaren.

Lees ook hoe Fêtes Galantes en Amp Fiddler het ervan af brachten.

10 november 2014
Fabian Desmicht