Neeka - 20 jaar 'Candy Comfort' - Fotoreportage

Cultuurcentrum Mechelen, 20 januari 2024

Neeka - 20 jaar 'Candy Comfort' - Fotoreportage

Iets meer dan twintig jaar geleden zag ‘Candy Comfort’ het daglicht, de tweede plaat van Neeka, geboren als Ilse Goovaerts. Het was de doorbreekplaat na haar titelloze debuut vier jaar eerder. Die plaat viel ons toen op door een intrigerende cover van Listen To The Radio van Tom Robinson. Wapenbroeder Mr Paul aka Lange Polle Van Bruystegem leverde daarbij de nodige gitaarpartijen. Ook vanavond was hij aanwezig om zijn poulain te komen checken in het Cultuurcentrum van Mechelen.

Set opener Patti is meteen een staalkaart van de gelaagde rootspop die Neeka kenmerkt. Opvolger Rambler sloot daar perfect op aan. Maar we waren natuurlijk daar om de verjaardag van ‘Candy Comfort’ te vieren - ach, eigenlijk de éénentwintigste verjaardag, zo op het einde van deze tour. Daylight Savings mocht ook, zoals op de plaat, het startschot geven, gevolgd door meer lekkers als titelnummer Candy Comfort en Handshake met hier en daar een extra shot heavy gitaren door Roeland Vandemoortele.

Met de viermansbezetting, die op het podium stond, kon toch de bigbandsound van Virus krachtig opgeroepen worden. Bob Porter, van de voormalige BRT Big Band, die enkele koperarrangementen schreef voor de plaat, zou trots geweest zijn. Don’t Hold Me Back, het poppy countryduet met op de plaat Stef Kamil Carlens als tegenstem, mocht uiteraard swingend het hoofdstuk ‘Candy Comfort’ afsluiten.

Maar voor we terug de ijzige nacht in gingen, werden we nog vergast op enkele parels als Kersen uit de recente Nederlandstalige plaat ‘Meisje Meisje’, Butterfly en het meeslepende Robin, met een warme gloed die ons de nodige moed gaf om de alweer smeltende sneeuw in de Mechelse binnenstad te trotseren. 

Neeka @ CC Mechelen 20/1/2024

23 januari 2024
Patrick Van den Troost