My Brightest Diamond Betoverend

Botanique, Brussel
My Brightest Diamond
Na het concert van My Brightest Diamond en Clare & The Reasons in de Botanique, weten we weer wat echte muzikanten zijn. Shara Worden heeft een engelenstem die je kippenvel bezorgt, maar is daarnaast een vrouw met vurige ballen aan haar lijf. Clare en haar Reasons hielden het iets rustiger, maar lieten ons evenzeer sprakeloos achter.


Clare & The Reasons hebben nog maar pas hun nieuwe album ‘The Movie’ uitgebracht, een film die wegheeft van een kinderlijk sprookje en een jazzy musical. De kleine rotonde in de Botanique is dan ook de plek bij uitstek om soortgelijke idyllische songs te brengen. Maar het omgevingsaspect is een detail. Alles was te danken aan de performance die Clare Muldaur Manchon en haar band neerzette die avond. Ze brachten intieme nummers van hoog muzikaal niveau, met hier en daar een vleugje humor om het niet al te serieus te laten lijken. Vooral de naïef gezongen zin "I’m cooking for you... in my underwear", de tekst van Obama Over The Rainbow, de blokfluitsolo en het fantasierijke Trilogy zijn ons bijgebleven.   
 
Shara Worden heeft heel wat gemeen met haar voorgangster Clare. Beide meiden zijn afkomstig uit Brooklyn, bezitten een geweldige stem en konden op veel sympathie rekenen van het publiek. Ook tijdens de set van My Brightest Diamond lachten we wat af. Zo toverde de dame – rarara - een knuffelbeer uit een hoed, deed de violist de magische verdwijntruc met het vuistdoekje en konden we ook genieten van een schaduwspel. Maar naast het kleinschalige entertainment was het een en al steengoede muziek.
 
De stem van Worden maakte wilde golfbewegingen, maar bleef altijd perfect binnen de lijntjes. Dat uitte zich vooral in Golden Star. My Brightest Diamond toonde ook aan dat een elektrische gitaar heel wat meer in zijn mars heeft dan repetitieve riffs en helse rock-’n-rollsolo’s waarmee we deze dagen om de oren geslagen worden. De drums kwamen uit een doosje, waardoor vooral in Something Of An End de gitaar nog beter uitkwam en voor gepaste spanning zorgde. Daarnaast bewees Shara nog eens dat ze "un beau mot français" praat, wat soms nogal lachwekkend overkwam.
 
Na deze avond zouden ‘A Thousand Shark's Teeth’ en ‘The Movie’ ongetwijfeld tot onze cd-collectie moeten behoren. Maar een optreden van My Brightest Diamond en Clare & The Reasons heeft zoveel meer in zich, dat wij de cd’s nog even links laten liggen en onze centen sparen voor het volgende concert. A bientôt! 

November 8, 2008
Mieke Meskens