Mugison, Helgi Jonsson, FM Belfast IJslands feestje

Botanique, Brussel
Mugison, Helgi Jonsson, FM Belfast

Wat hebben Helgi Jonsson, Mugison en Fm Belfast gemeen? Bitter weinig, tenzij het feit dat ze alle drie afkomstig zijn uit het muzikaal productieve IJsland. En dat daar nog veel onbekend talent rondloopt kon een avond als deze nog maar eens bewijzen.Helgi Hrafn Jonsson is de jonge snaak die de spits mocht afbijten van een fel gesmaakte IJslandse avond. Niet onbekend voor de notoire IJslandfanaten. Zo fungeerde hij ook als trombonist bij Sigur Rós en deelt hij wel vaker het podium met de mensen van het beloftevolle Bedroom Community label.

Maar deze avond bracht hij zijn eigen nummers, van droevige liefdesballades tot het vrolijke en afsluitende Digging Up A Tree. Daartussen werden we meer dan ingelijfd in 's mans leven met bindteksten die ons vertelden over zijn prille liefde en naar hallucinante tourverhalen verwezen.

Ook bij
Ashes Away, dat deze avond op gitaar werd gebracht, werd het duidelijk dat iedereen aan zijn lippen hing. En terecht. Deze jongeman is zonder twijfel één van de betere singer-songwriters afkomstig van het desolate eiland. Zijn stem kan van zacht fluisterend traploos overgaan in pijnlijk krachtig en laat ons steeds ontroerd achter.
Mugison is van andere makelij en waarschijnlijk de grootste publiekstrekker van de avond. Zichzelf uitmuntend begeleidend op gitaar en een zelf gefabriceerde machine hanterend bleek hij ongetwijfeld de meest indrukwekkende muzikant te zijn.

Met een stem die ons meermaals deed huiveren van genot en ons ertoe verplichtte mee 'Jesus' te 'moanen' in - hoe kan het ook anders -
Jesus Is A Good Name To Moan. Ook in zijn leefwereld werden we volledig ingelijfd, wat uiteindelijk resulteerde in het aan zijn vrouw opgedragen, en uiterst opwindende I Want You. Het publiek verkeerde samen met ons in extase.
Afsluiter van dienst was het in IJsland immens populaire FM Belfast. Vrolijke elektropop gebracht door een energiek zestal. Op de tonen van Underwear en Par Avion werd de concertzaal plots een dansvloer even en waanden we ons terug in een of andere Ijslandse nachtclub.

Na enkele nummers sprong plots ook Mugison terug op het podium inclusief een enthousiaste fan die zijn liefde niet langer kon intomen. We werden nog getrakteerd op vlagen Rage Against The Machine en Technotronic zodat zelfs diegenen die nog nooit van deze feestelijke bende gehoord hadden een mondje konden meezingen.

Zo'n slordige drie uur na de eerste noten van Helgi Jonsson zat ook de set van FM Belfast erop. Reykjavík werd even naar Brussel gebracht en dat is ongetwijfeld voor herhaling vatbaar, want dit feestje had nog een stuk langer mogen duren.

February 26, 2010
Janne Steenbeke