Mothership - Gitaarmonsters

Magasin4, 24 juni 2017

Twee jaar geleden bracht het Amerikaanse Wo Fat het eveneens uit Dallas afkomstige Mothership mee op tour. Avond na avond speelde Mothership voor wat ze waard waren en de naam deed al snel de ronde. Ondertussen is Mothership terug op tournee. En ook in België hielden ze halt, toevallig op dezelfde avond dat vijfitig kilometer verder Axl Rose en zijn boys de verrijzenis in de verf aan het zetten waren. Maar dat zou geen probleem zijn, want ook nu speelde Mothership voor wat ze waard waren. 

Het ter elfder ure opgeroepen Fire Down Below uit Gent bleek de ideale opwarmer te zijn voor het Texaanse trio. Het pas door het Amerikaanse Ripple Music getekende kwartet laat zich inspireren door de desertrockscene, maar Truckfighters hebben bewezen dat je helemaal niet in de woestijn moet wonen om goed te zijn in dit genre. Het volledige debuutalbum 'Viper Vixen Goddess Saint' en een nieuw nummer in dezelfde lijn werden gespeeld. En dat ging erin als zoete koek. Het zou ons dan verbazen mochten we van deze band niet meer horen in de toekomst.

Het uit Dallas afkomstige trio Mothership is bezig met de verovering van Europa. De tour ter promotie van nieuwste album 'High Strangeness' hield dan ook in ons land halt. Mothership, dat zijn de broers Kelley Juett (gitaar en zang; hij ziet eruit als de vrolijke jongere broer van Matt Pike; ze hebben in elk geval dezelfde T-shirt leverancier), Kyle Juett (bas en zang, sympathieke Hagrid-lookalike) en Judge Smith op drums. Aan boord van het Mothership maakt authentieke rock-'n-roll de dienst uit. Van bij het begin van het optreden stuiterde gitarist Kelley het podium rond als een jonge Angus Young, ondertussen de ene achter de andere riff uit zijn Flying-V persend. Terwijl broer Kyle en drummer Judge de basis legden, kon het gitaarmonster zijn gangen gaan, constant het publiek opzwevend (voor zover dat nog nodig was). Waar op de albums al eens gas wordt teruggenomen, was daar live geen sprake van. 

De set was een soort van "best of" met daarin uiteraard aandacht voor het nieuwe album. De band heeft de formule gevonden om zeventig jaar aan hardrock in een modern stonerjasje te steken. De ene keer klinkt dat als ZZ Top op speed, de volgende hoor je in de verte Molly Hatchett. En als er her en der tussen de nummers ruimte is voor een Black Sabbath-riff, wordt ook dat door het publiek goed ontvangen. 

Uit het nieuwe album werd Helter Skelter (geen cover), Wise Man, Crown Of Lies en prijsbeest Speed Dealer, waarmee de reguliere set werd afsgesloten, gehaald . En alle registers werden nog eens opengetrokken voor bisnummer Serpents Throne. 

Daarna was het tijd voor handjes schudden, pintjes drinken en een babbel hier en daar. In Amerika is Mothership speciale gast op de vijfenveertigste verjaardag van Blue Oÿster Cult. Ons zou het niet verwonderen als ze de komende jaren op een festival amok gaan maken. En wie weet staan ze op een dag ook nog op het Werchter-podium. Dan zal er ongetwijfeld een andere band voor veel te weinig volk in een Brusselse zaal het beste van zichzelf geven.

26 juni 2017
Bert Gysemans