Mogwai - Bongobon

Ancienne Belgique, 20 oktober 2017

Fans van wijlen Duyster (het radioprogramma) worden dezer dagen op hun wenken bediend. Onlangs passeerde Sigur Rós in Brussel en binnenkort is het de beurt aan Godspeed You Black Emperor. Dit weekend kamperen de Schotse postrockers van Mogwai in de Ancienne Belgique om er hun nieuwe plaat voor te stellen. Halfweg dat weekend maakt (cd) best wel een tevreden tussenbalans op.

We houden al twee decennia lang van Mogwai, maar toch moeten we toegeven dat hun recentste wapenfeit 'Every Country's Sun' ons maar matig kan bekoren, in tegenstelling tot voorganger 'Rave Tapes' uit 2014. We keken in de AB dus vooral uit of het nieuwe werk ons alsnog zou kunnen inpalmen. De band slaagde tot zekere hoogte in de test. Geprangd tussen publieksfavorieten Hunted By A Freak en Remurdered, openbaarde nieuwkomer Don't Believe The Fife zich als een waar hoogtepunt in de set. Ook het mooie, en naar de soundtrack van Les Revenants knipogende, Coolverine leek een instant klassieker in de live-set van Mogwai. Anderzijds kon het gezongen Party In The Dark iets minder overtuigen (maar dat gold helaas nog erger voor het tenenkrullend vals gezongen Take Me Somewhere Nice dat erop volgde).

 

Mogwai miste in de AB niet enkel oerbandlid John Cummings, die twee jaar geleden de band verliet, maar moest ook achter de drumkit op een vervanger rekenen wegens het ziekteverlof van Martin Bulloch. Invalster Cat Myers van het Schotse duo Honeyblood kweet zich met verve van haar interimjob en mepte op de vellen als was ze de vrouwelijke incarnatie van David Lovering van de Pixies. Bassist Dominic Aitchison stond er dan weer verdwaasd bij alsof de middag in Brussel net iets te leuk was geweest. 

 

Na zeventig minuten vooral opgebouwd rond 'Every Country's Sun', keerde Mogwai terug voor twee bissen (in hun universum is dat goed voor een dikke twintig minuten). Naar de eerste platen werd in de AB niet teruggegrepen - houden ze dit voor de tweede avond in Brussel? - maar 2 Rights Make 1 Wrong en We're No Here waren heerlijke "old school" afsluiters waarmee iedereen wel kon leven. We zagen Mogwai misschien al in betere doen, maar toch verdedigden ze ook vanavond met verve hun plaats aan de top van het postrockfirmament. Het deed ook deugd te zien dat best wel wat jongeren de weg naar hun optredens vinden.

 

Voor wie nu jammert het concert te hebben gemist, heeft de AB een ultieme troostende bongobon: het concert werd niet enkel live gestreamd staat voor de eeuwigheid ook op YouYube. Keep on postrocking in the free world!

21 oktober 2017
Christophe Demunter