Method Man & Redman - Veteranen aan het werk

Zaal Roma, Antwerpen, 20 december 2014

Borgerhout liep vol mensen met het “W” teken op hun borst. Dat kan maar één ding betekenen: Wu-Tang is in het land. Deze keer in de verpersoonlijking van Method Man en Redman, de Cheech and Chong van de rapgame zeg maar. Wij werden uitgenodigd door de sympathieke mensen van De Roma om eens te komen kijken of ze nog wel muzikaal relevant genoeg zijn.

Method Man & Redman - Veteranen aan het werk



Eerste domper van de avond: ze waren te laat. Maar dat kan amper als een verrassing beschouwd worden. Het duurde net geen uur voor er beweging op het podium kwam, tot groot ongenoegen van het publiek dat er genoeg van kreeg en af en toe een fluitconcert ten gehore bracht. Terwijl Dj Dice (originele dj van Das EFX) en Dj Allah Mathematics enkele klassiekers lieten horen, werden een hele wasmand handdoeken en flesjes water klaargezet. Echte supersterren, weet je wel. Het maakte het wachten alleen maar ondraaglijker. Gelukkig bezitten ze iets wat de meeste rappers snel verliezen en wij bij geen enkele bank meer kunnen krijgen: krediet. Ofwel het blindelings vertrouwen van hun fans dat er beslist een spetterende show zal volgen.

Op de tonen van Errbody Scream huppelden de twee het podium op. Onmiddellijk werden er enkele flessen water over het publiek uitgegoten, en de zaal bedankte door De Roma in een coffeeshop te doen veranderen. Als je mensen dolgelukkig in elkaars armen ziet vallen besef je dat het tijd was dat de twee nog eens België aandeden. En ook wij waren onder de indruk van de ongedwongen flair die de twee onmiddellijk uitstraalden. Het podium is voor de twee hun biotoop, en dat al meer dan twintig jaar. Vakmanschap heet dat dan.

Beide heren zijn inmiddels al dik in de veertig, maar dat was er helemaal niet aan te zien. Ze dansten lustig synchroon met elkaar, en lieten zich op geen enkel foutje betrappen. Soms werkte het dansen zelfs zo aanstekelijk dat we geamuseerd met open mond aan het kijken waren zonder op de muziek te letten. Al zal het slechte geluid daar ook wel iets mee te maken hebben.

Er passeerden nummers uit ‘Blackout 2’ zoals City Lights en A-Yo en Redman kreeg zijn gloriemoment door Let’s Get Dirty, I’ll Bee Dat! en vooral Pick It Up (1996) ten tonele te brengen. Vooral die laatste bracht de handen gezwind in de lucht, het sein om verder in de doos met klassiekers te graaien. Iedereen spelde luid M.E.T.H.O.D. Man mee en ook Bring The Pain liet de hoofden hevig meeknikken. Verplichte nummers die de fans meer dan tevreden stemden.

De twee dj’s mochten zoals gebruikelijk tijdens een hiphop-show hun "scratchkunsten" tonen, en dj Allah deed dat zelfs terwijl hij zijn schoenen uitdeed. Niet spectaculair, maar een leuk intermezzo. Ondertussen waren alle handdoeken doorweekt, en waren alle flesjes water al het publiek ingegooid en dat was het moment waar de show een beetje als een pudding ineenzakte. Method Man probeerde er nog wat zwier in te krijgen door in het Frans te rappen, al moet iemand hem verkeerd geïnformeerd hebben want in Antwerpen spreken we helemaal geen Frans. Het publiek fronste, en Redman riep trots: “This is French!” Alsof we dat niet wisten.

Method Man leek plots zijn enthousiasme en zijn zelfvertrouwen kwijt en probeerde het publiek op te hitsen door de nadruk te leggen op zijn teksten. Hij bracht ze ingetogen, de muziek ging enkele streepjes minder en het publiek leek een beetje in slaap te vallen. Al kan dat ook aan de wiet gelegen hebben. Sommigen vonden hun tweede adem bij enkele ‘How High’ nummers zoals Cisco Kid, en ook de ode aan Ol’ Dirty Bastard maakte het publiek weer even wakker om dan af te sluiten met Da Rockwilder, waar beide heren zich schuldig maakten aan wat crowdsurfen.

Wij konden ons niet van de indruk ontdoen dat het optreden als een speer uit de startblokken schoot om dan traag uit te doven als een kaars. Wat wel als een paal boven water staat is dat Method Man en Redman de voorbije twintig jaar een knap imperium hebben opgebouwd met een heleboel hitjes waar we vanavond slechts enkele van gehoord hebben. Indrukwekkend, al denken we niet dat er nog iemand zit te wachten op een ‘Blackout 3’.

20 december 2014
Joris Roobroeck