Mariee Sioux - Zeg het met bloemen

Ancienne Belgique, Brussel, 24 februari 2009

Het is een vreemde ervaring om naar een intiem concert in de club te gaan terwijl de zware mannen van Sisters of Mercy in de grote zaal van de AB de bloemetjes buitenzetten. Hoewel we af en toe kunnen meegenieten van hun geschreeuw, zijn we tevreden dat we voor de frêle folkmuziek van Mariee Sioux kozen. Ook al hebben we bij haar niet de kans om te headbangen.

Mariee Sioux - Zeg het met bloemen



In een broeierige ABclub neemt het Belgische voorprogramma, Elvy het publiek  mee op avonturentocht. Lionel Vanhaute, zo heet de stichter van LV of Elvy, zingt met veel emotie. Ook al geeft hij op het eind van het concert toe dat hij zijn liedjes meer dan beu is gespeeld. Tijd voor nieuwe songs, die we misschien ook eens op de Vlaamse radio zullen horen? Wij hopen het alvast!

De stuntelige opkomst en het nóg onhandiger verplaatsen van de microfoon, verraden dat Mariee Sioux toch wat kriebels heeft om voor een uitverkochte zaal te spelen. Het decor bestaat uit twee simpele zwarte stoelen, de gitaarkoffer achteraan en een klein glockenspiel. Maar de zangeres, met een vrolijke lentejurk en een grote bloem in het haar, maakt deze saaie omgeving meer dan goed.

De folkzangeres wisselt onbekendere songs zoals Homeopathic af met liedjes van haar cd ‘Faces in Rocks’. Spijtig genoeg gebruikt ze wel steeds dezelfde formule. Haar hoge, soms kinderlijke stem verweeft ze met snedige gitaartokkels. Op zich allemaal prachtig, maar er is meer nodig om ons te blijven boeien.

Daarom is het komen en gaan van haar vriendin Ashley Taylor, met - jawel - ook een bloemenjurk, erg welkom. Hun mooie, pure tweestemmigheid is de troef van de avond. Toch slaat ook hier soms de verveling weer toe. Het glockenspiel wordt slechts weinig gehanteerd, Mariee Sioux past haar eigen formule weer toe op de REM-cover You Are The Everything en de verlegen ‘Thank you’s’ tussen de liedjes in beginnen te irriteren.

Deze avond is het laatste concert van hun tournee. Ashley Taylor pinkt meerdere traantjes weg. Mariee Sioux, op haar beurt, is geëmotioneerd door de enthousiaste reactie van de fans. “I am scared if you clap that long.” Na de eerste bis volgt nog een tweede, al hoeft die voor ons niet meer. Een bos rode rozen is niet lelijk, maar wij verkiezen toch een gevarieerd boeket.

24 februari 2009
Sharon Buffel