Mama's Jasje - Nostalgie boven

De Roma, 29 september 2021

Mama's Jasje - Nostalgie boven

In het voorjaar van 2020 was singer-songwriter Peter Vanlaet te gast in het VTM-programma 'Liefde Voor Muziek'. Door deze deelname werd Mama’s Jasje opnieuw op de muziekradar gezet en er kwam al snel een nieuwe langspeelplaat om de dertigste verjaardag van de band te vieren.

In normale omstandigheden moest de theatertour, gekoppeld aan het album ‘30 Jaar Mama’s Jasje - De Jaren Van Verstand’, reeds in het voorjaar van 2021 afgerond zijn. Maar om de welgekende reden werd alles uitgesteld. Maar van uitstel komt geen afstel en zo vonden op 28 en 29 september 2021 de twee optredens van Mama’s Jasje plaats in De Roma. Het publiek werd getrakteerd op een mix van greatest hits, hommages en nieuwe songs. De band en achtergrondzangeres, die Vanlaet doorheen ondersteunden, brachten de nummers naar een nieuw hoogtepunt.

De intrede van het publiek in De Roma verliep iets trager dan in de pre-corona-tijden, maar dat kon, in combinatie met een slecht getimede wolkbreuk, de pret zeker niet bederven. Zonder enige poespas begon Vanlaet met een ietwat gepimpte versie van Utopia als een wervelwind aan de avond. Hij switchte zonder enige moeite van een hit naar hommages om dan ook nog eens een hagelnieuw nummer losjes uit de pols ertussen te gooien.

We moeten toegeven dat we even in elkaar krompen, toen Vanlaet aankondigde dat hij een nummer van Sting zou coveren, maar die bezorgdheid werd al snel de kop ingedrukt, toen Breekbaar werd ingezet en het een respectvol eerbetoon bleek te zijn aan de Engelsman. Ook Clouseau kreeg een eervolle vermelding en hommage tijdens de show. Domino werd voor de gelegenheid in een rockjasje gestopt en klonk zelfs stukken beter dan het origineel.

De voorliefde voor de Franse taal en muziek moest uiteraard doorschemeren. Meermaals werd de taal der liefde bovengehaald. Onder meer voor Nathalie en Et Si Tu N’existais Pas. Eén van de meest memorabele, nieuwe nummers van de avond was met grote voorsprong Spiegel, een song waarin je jezelf letterlijk een spiegel voorhoudt om het verleden en het heden duidelijk te zien. Tijdens dit nummer kon je letterlijk een speld horen vallen in De Roma.

Maar wat uiteindelijk echt de avond maakte, waren de hits, die werden bovengehaald. Iedereen in het publiek kon minstens het refrein meezingen van iconische Mama’s Jasje-songs als Zo Ver Weg, Doe Het Licht Maar Uit, Teken Van Leven en Laat Me Alleen. Telkens liet het publiek keihard van zich horen en namen ze zonder problemen de taak van de achtergrondzangeres over.

Tijdens de live show kregen de songs van Mama’s Jasje extra cachet mee en dat was vooral te danken aan de band en de met een warme stem gezegende achtergrondzangers. Naast Vanlaet waren zij evenzeer de sterren van de avond. Als één collectief brachten ze het publiek in een nostalgische stemming en katapulteerden ze alle aanwezigen terug naar die tijd Als De Dag Van Toen.

1 oktober 2021
Marjolein De Smet