Maanrock - Fotoreportage dag 1

Grote Markt Mechelen, 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022

Maanrock - Fotoreportage dag 1

Maanrock Mechelen moet zowat het langst overlevende grote gratis stadsfestival van Vlaanderen (en verre omstreken) zijn. Dit jaar mogen de Maneblussers dan ook vijfentwintig verjaardagskaarsjes op de grote driedaagse feesttaart uitblazen. Want voor deze feesteditie telt het festival drie dagen met verschillende podia en een zeer diverse programmatie, waar iedereen wel de gading in kan vinden.

Beginnen deden we de eerste dag op het Groot Podium op de Grote Markt met uitzicht op de Sint-Romboutstoren en in perfect gezelschap van de Mechelaars van Pardon Service die er op het vroege aanvangsuur al direct de sfeer in kregen bij het al talrijk opgekomen publiek. Dansen en zweten waren de codewoorden bij de aftrap van Maanrock, dat plots een heel stuk verder in het zuiden leek te liggen. Een thuismatch die met forfaitcijfers gewonnen werd.

Het Groot Podium werd iets later dan weer stormenderhand ingenomen met een welgemikt “Goeiemorgen Blankenberge!” door een man, alleen met spaarzame electro. Willy Organ is de naam en dat zullen in Mechelen geweten hebben. Een wandeling op de dunne koord tussen smartlap, elektro, rock en alles daartussenin. Een lach en hier en daar een traan. Wij, lieten ons met het grootste deel van het publiek gewillig meevoeren op deze denderende trip.

Geen tijd om te bekomen. Op de Speelplaats wist Shaka Shams met een eigenzinnige mix van hiphop, grime, reggae tot house (en dan terug) indruk te maken op het dansende publiek.

Van auditief geweld, daar weet de sympathieke popkenner uit Antwerpen, Clement Peerens alles van. Dit bleek het allerlaatste optreden van Clement Peerens Explosition te zijn… althans op Mechelse bodem. Ondertussen steekt Clement nog een vurig betoog af om de Sint-Romboutstoren toch maar af te breken. En als de Mechelaars een echte kathedraal willen zien, dan moeten ze maar naar die in Antwerpen komen kijken. De toon is gezet voor een vintage avondje vette rock en blues CPeX-style. En voor extra sfeer had Clement zelf een verre achterneef meegebracht die vanuit het publiek goedkeurend meeleefde.

Maanrock 2022, dag 1 - 26/8/2022

28 augustus 2022
Patrick Van den Troost