Maanrock 2024 - Creatief talent op Moes

Festivalterrein Maanrock , 23 augustus 2024 - 25 augustus 2024

Maanrock 2024 - Creatief talent op Moes

De laatste dag van Maanrock 2024 was er eindelijk eentje die onder een stralende zon werd afgetrapt. Vandaag kozen we voor het gezellige MOES Podium in de Sinte-Mettetuin, een unieke groene plek in het hartje van Mechelen. Hier was naast de muziek ook plaats voor streetfood, relaxen en luieren in een hangmat, een deugddoende massage of genieten van een acrobatie-act, balancerend aan linten hoog in de lucht.

Starten deden we de avond met monokimono (spreek uit als ‘mono qui mono’) met Ben Tanghe (synths, zang) en Ella Salvador (samplers, beats, zang) op het podium. Elektronische hyperpop met Nederlandstalige teksten over de diepste zielenroerselen. Kort samengevat als “dansen en huilen”. Het bij dit weer toepasselijke nummer Ijsjes bevatte een tekstflard die ons als fotograaf blijft achtervolgen: “Ik was nog een kind / We speelden in de duinen / En op de foto / Eten we ijsjes … voor altijd”, en ook “Ik ben ontwikkeld in donkere kamers”. Vrolijker was de nieuwe single Nachten Wakker die ze wilden vieren met wat volk erbij. Dat trof, want het publiek lustte monokimono duidelijk wel.

Jean Valery kennen we vooral als deel van het hiphopduo blackwave. Hij heeft juist debuutsingle 'Drive Me Crazy' uit en vond het zelf vreemd om al een hele set te spelen voor een enthousiast publiek met maar één nummer uit. Het was pas de derde show, die hij met band speelde. Die band bracht een redelijk stevige mix van hiphop, alternatieve rap en rock met nummers als lovesong Bring Me Back, Shake My Head en Hate Me Love Me.

OYESONO bracht onlangs een knetterende ep ‘Oh Yse’ uit en mochten daar al tekst en uitleg bij geven in onze kolommen. Billie Leyers en Jasper Maekelberg vinden de plaat pure festivalmuziek, zeker als het donker begint te worden. Trof het even dat aan deze voorwaarde voldaan werd op het Moes Podium. En het publiek was volledig mee met nummers als Twisted, Jenna en afsluitende klapper Bad News First. En daarbovenop ook nog eens een nieuw nummer How We Talk After Dark.

Plots veranderde de voertaal in de Sinte-Mettetuin in Japans. Vreemd op het eerste gezicht, minder vreemd wanneer het Belgisch-Japans elektropopduo Aili het podium inneemt. Aili Maruyama en Orson Wouters specialiseren zich in surrealistische elektropop met titels als Nandakke?, Up And Down, Glamorous en Babychan. Met Oyasumi - “slaap zacht” in het Japans - zwaaiden ze Maanrock 2024 uit. In de verte hoorden we Shameboy nog de laatste tunes over Maanrock strooien, maar ons bedje riep. Een imperatief waaraan we niet konden weerstaan.

Maanrock - 25/8/24

28 augustus 2024
Patrick Van den Troost