Lil' Kleine - Controversieel? Graag!

Lotto Arena, 28 april 2018

Waarom er zo weinig persaandacht wordt besteed aan een twintiger die op zijn eentje twee keer de Lotto Arena weet vol te stouwen en zowel testosteron als ambiance dik de lucht in jaagt overal waar hij verschijnt? Wij raden er naar. Is het omdat de afgunst tegenover de steeds sterkere Nederlandstalige hiphopartiesten blijft overheersen? Of bestaat er een stilzwijgend embargo tegenover iemand die openhartig de jeugd toejuicht met zijn “drank en drugs”? Feit: Lil Kleine deed zijn naam alle oneer aan in het laatste concert van zijn “Alleen”-tour.

Lil' Kleine - Controversieel? Graag!

 

Toegegeven, zowel de muisstille “warming up”-dj als de melige funksoulballades van de geheel onbekende – dus duidelijk ook onbeminde – opener James Watss waren wat met de haren getrokken. Zelfde verhaal wat betreft het moment dat eindelijk de lichten doven (en het gekrijs begint) om vervolgens op groot scherm een timer nog twee minuten te zien aftellen. Nooit eerder werd een teller zo veelvuldig gefilmd.

 

Maar verder kregen de criticasters toch netjes lik op stuk. Want Lil' Kleine is – gelijk zijn laatste album ‘Alleen’ verklapte – niet langer de duivel uit het doosje, maar wel een harde knokker die er niet voor terugdeinsde iedereen te laten meekijken in zijn gevoelige zieltje. Niet enkel via autobiografische liefdesballades en odes aan zijn vriendin (en de jaloezie begint) of via een serenade, opgedragen aan een blonde deerne uit het publiek die de komende zes weken zal blijven dromen hoe ze alleen met Kleine het podium op mocht; maar ook met enkele openhartige interviews op scherm tussendoor en vooral met respect voor zijn fans die hem steeds zijn blijven steunen, doorheen alle media- en politieke stormen heen: “Applaudisseer niet voor mij, maar voor jezelf”. De stem na een veel te wild tourschema volledig aan flarden gereten, maar met tranen van vreugde en dankbaarheid in de ogen. Verdiend, jochie, die fles Moët Chandon en zelfs die sigaret op het podium (foei foei).

 

Oh ja, en de show? Keurig naar verwachting: vlammenwerpers, vuurwerk en gouden confettiwolken inbegrepen. Met verrassingen als enkele schaarsgekleurde dames die pogingen tot dansen deden tijdens Stripclub of met de twee heren van SBMG erbij om in 4x Duurder scherp tegen elkaar op te rappen. Of ook met grote schermen om de emoties van de Amsterdammer in close-up te kunnen meebeleven. En die waren niet gefaket, wanneer wijlen André Hazes na anderhalf uur het allerlaatste woord kreeg en Lil' Kleine samen met een voldane Lotto Arena Zij Gelooft In Mij meekweelde.

 

De muziek tenslotte, waar het allemaal toch een beetje om draait? Die kent u vast al van A tot Z van buiten of zal u, gemiddelde daMusic-lezer, nooit kunnen smaken. We verklappen alvast even de tracklist, want die omvatte zowat het hele Lil' Kleine-repertoire. Die kan u op YouTube of Spotify inprogrammeren en zo krijgt u de hele show nog even opnieuw. Enjoy.


Kleine jongen
Wejoow
Laat me
Goud
Halen & Trekken
Liegen voor jou
Zeg dat niet (Akoestisch)
Loterij
Volume
Gemaakt voor dit
Succesvol
Stripclub
Net iets meer
Niet omdat het moet
Drank & drugs
Investeren in de liefde
Commotie
1.5
Krantenwijk
Round & round
Patsergedrag
1,2,3
Vakantie (Yung internet & Weslo remix)
4x Duurder
Zij gelooft in mij (Andre hazes )
Alleen

5 mei 2018
Johan Giglot