Les Nuits 2021 - Vox Low - Familiefeest

Botanique, 13 september 2021

Les Nuits 2021 -  Vox Low - Familiefeest

Het werd zo niet aangekondigd, maar uiteindelijk was het dat wel: een labelnight van het uit Parijs afkomstige Born Bad records. En een labelnight, dat is een beetje als een familiefeest met genodigden: gezellig, ongedwongen, iedereen kent iedereen, en iedereen helpt iedereen.

Beginnen deden we met Bryan's Magic Tears: vier gitaristen en een drummer die het soort lawaaimuur optrokken in de Orangerie waar Dinosaur Jr. respect voor zou betonen. De zanger wauwelde er onverstaanbaar teksten overheen. Het was voor niemand duidelijk of die nu in het Frans dan wel in het Engels waren. Maar er was ook niemand die dat belangrijk vond. Best mooie opener.

Nathan Roche, de zanger van Le Villejuif Underground, is dan weer een karakter op zich. Toen de graatmagere, charismatische man opkwam, leek het lang niet vanzelfsprekend of de microfoonstandaard niet eerder diende ter ondersteuning van de zanger dan van de micro. Hij sprak een soort Frans dat uit een donkere uithoek van Canada afkomstig leek, maar uit Australië bleek te komen: "On va commencer une chanson sur le clavier". Zijn ogen leken intussen wel onderdeel van de lichtshow uit te maken. Maar toen de eerste noten weerklonken, transformeerde hij in enkele milliseconden tot een frontman die feilloos de teksten kende, met strakke timing en energieke mimiek. Het meest van al moesten we aan Baxter Dury denken. Vanwege de muziek, maar ook vanwege de attitude.

De show kende enkele chaotische ogenblikken. Zoals toen niemand de tekst voor het volgende nummer vond of een roadie moest invallen voor de drummer, die naar het toilet moest. Maar zoals het op een familiefeest betaamt: iedereen helpt elkaar uit de nood en euvels werden snel verholpen. Het kan natuurlijk ook dat die scènes gewoon waren ingestudeerd om spontaan over te komen. Ze spelen ook nog in Gent. Kan iemand dan verifiëren?

Leuk ook dat Nathan Roche meteen daarna in de zaal kwam staan voor Vox Low. Die gingen rechtstreeks voor heel veel synthesizer en een gitzwarte eightiessound. Dat lijkt tegenwoordig weer in trek, zie ook De Ambassade, die binnenkort ook nog op Les Nuits spelen.

Voor ons niet gelaten. Wij werden grootgebracht met de muziek van Fad Gadget en consorten en op bijna elk nummer kon je een mash-up verzinnen met Lady Shave. Het resulteerde in een flinke danspartij, waarbij we enkel op te merken hebben dat ze langer had mogen duren.

Nathan Roche was bij het dansen iets te dicht bij een vrouw aanbeland, die niet zijn lief was, waardoor hij door dat lief tot de orde werd geroepen. Een passionele ruzie volgde en het koppel moest vroegtijdig de zaal verlaten. Een laatste huiselijke scène van een spetterend familiefeest.

14 september 2021
Kristof Van Landschoot