Les Nuits 2021 - De Ambassade - Veel te kort

Botanique, 21 september 2021

Les Nuits 2021 - De Ambassade - Veel te kort

De teleurstelling van de avond: een concert dat maar vijftig minuten duurt, terwijl het er vijhonderd hadden mogen zijn. Dat was De Ambassade.

We moeten het ook over het voorprogramma hebben. Het zou immers zonde zijn Rachel Sassi en Victor De Roo niet te vermelden. Niet dat je vrolijk werd van de zwartgallige poëzie van Paul Verlaine, op minimalistische electronische muziek gezet, maar het was interessant en zelfs enigszins dansbaar. Alleen jammer dat Rachel Sassi wat onzeker overkwam, want ze was beeldig en deed haar zangpartij - of zullen we het poëzievoordracht noemen? - meer dan verdienstelijk.

Het leek wel of er veel Franstaligen in de zaal waren voor een hoofdprogramma dat zich toch volledig in het Nederlands uitdrukt. Maar gedurende het hele concert van De Ambassade leek het of Pascal Pinkert vanuit de kelder aan het zingen was en uiteindelijk verstond niemand ook maar een snars van de teksten. Ook een manier om een internationale doorbraak veilig te stellen, natuurlijk.

In schril contrast met het voorprogramma stonden zij wel ontspannen op het podium, voluit genietend van de eigen muziek. De set was grotendeels hetzelfde als degene die ze op het Dekmantel-festival hebben gespeeld.

Het was vooral bassist Jippe Van Niel die zich in het zweet werkte door elk nummer te voorzien van strak en prominent baswerk. Ook Aniek de Rooij, op keyboards en algemene synthesizergeluidjes, stal haar deel van de show met haar enthousiaste verschijning. Als ze niet aan de toetsen stond te draaien, danste ze een eind weg op het podium, als werd de muziek alleen voor haar gespeeld.

Toen Van Niel de hit Geen Genade inzette en het publiek luidkeels zijn appreciatie liet blijken, leek hij zichtbaar gevleid. Mooi, die betrokkenheid, maar afsluiter Verwijder Jezelf ging aan een rotvaart voorbij. En toen dat afgelopen was, verdween De Ambassade van het podium, de zaal verweesd achter latend. Er werd om bissen geroepen, maar daaraan werd geen gevolg gegeven. Možda Možda van Laki Pingvini schalde nog uit de boxen, en dat is een nummer om meteen te Shazammen en daarna wild op te dansen, maar dat de boel meteen daarna werd stil gelegd en de zaal werd ontruimd, was bitter. Dit smaakte naar veel meer.

22 september 2021
Kristof Van Landschoot