Kwabs - Tijd nodig

Botanique, Brussel, 14 april 2015

Op Pukkelpop verraste Kwabena Sarkodee oftewel Kwabs door enkel met een gitarist en een toetsenist aan te treden en alles op zijn fantastische soulstem te gooien. De Britse soulhype bracht zijn songs muzikaal zeer sober, maar met een fantastische stem die dit minimum aan instrumentatie ruimschoots compenseerde.

Kwabs - Tijd nodig



In de Botanique zorgde de Ghanese Londenaar voor het tegengestelde effect. Deze keer was er wel een band aanwezig. Een goede band zelfs. In tegenstelling tot Pukkelpop, waar Kwabs alle aandacht naar zich toetrok, dreigde de man in de Orangerie bij momenten eerder weggespeeld te worden door zijn eigen bandleden en achtergrondzangers.

Openen deed Kwabs met Saved. Een sterk b-kantje van Walk dat live duidelijk aan kracht miste. Vervolgens bracht hij Lay Back, een rustig soulnummertje in zijn zuiverste vorm en tevens één van de eerste nummers die de man ooit schreef. Maar het was niet meteen waar het publiek zat op te wachten.

De paar hits, die Kwabs ondertussen bijeen heeft geschreven, bewaarde hij standvastig voor het einde van zijn set. Dit was meteen zijn grootste struikelpunt. Het Ghanese wonderkind was erop gebrand bijna uitsluitend nieuwe nummers te spelen, terwijl zijn plaat nog lang niet is uitgebracht.

Zo was het wachten tot bijna helemaal op het einde van de set alvorens er een eerste vlaag van herkenning door het publiek ging tijdens de intro van het mooie Perfect Ruin. Door hierop volgend met Wrong Or Right nog één van zijn betere nummers uit zijn hoed te toveren, slaagde Kwabs erin tegen het einde van de set het publiek toch naar zijn hand te zetten.

Kwabs speelde zijn tactiek van hits opsparen tot het einde tot in de puntjes uit door het waanzinnig populaire Walk als bisnummer te houden. De hit bracht de Orangerie zowaar aan het dansen. Zo werd het uiteindelijk toch nog gezellig en dreigden we zelfs even te vergeten dat de jonge soulzanger zijn beste nummer Pray For Love gewoonweg links had laten liggen. Zonde.

Het was geen gemakkelijke avond voor Kwabs. In de grote zaal van de Botanique werd het pijnlijk duidelijk hoe weinig echt goede songs deze Kwabs eigenlijk heeft. Wij kregen zo al snel de indruk dat het voor de BBC sound of 2015 toch allemaal net iets te snel is gegaan.

14 april 2015
Jorik Antonissen