Kvelertak vs Skeletonwitch - Ode aan de chaos

, 8 december 2016

Het hardrockdjduo Goe Vur In den Otto bestempelde hen onlangs als de grootste metalsensatie van het laatste decennium. Toch bleek de niet al te grote zaal van VK in Brussel niet helemaal vol te staan voor de komst van de populaire Noorse black 'n rollers van Kvelertak. En of de afwezige massa na afloop ongelijk bleek te hebben.

Kvelertak vs Skeletonwitch</b> - Ode aan de chaos

 Voor het Europese gedeelte van hun Nattesferd-tour reist het wilde zestal samen met special guest Skeletonwitch en ook in Brussel mocht het gezelschap uit Athens, Ohio de dans openen. Met nummers als Burned from Bone en Beneath Dead Leaves kregen we voornamelijk materiaal vanop hun laatste full album 'Serpents Unleached' voorgeschoteld. Ook hun recente ep 'The Apothic Gloom' was met nummers als Black Waters, Well of Despair en de climactische afsluiter Red Death, White Light goed vertegenwoordigd. Het enthousiasme van de blackened thrashers - met nieuwe brulboei Adam Clemans op kop - zat meer dan goed om het volk voor te bereiden op de madness die hen nog te wachten stond.

 

Dat woord mag je gerust letterlijk nemen. De avond werd één langgerekte ode aan de waanzin. En aan de chaos. Ging het publiek net niet helemaal “berserk” toen de Noorse metalsensatie het podium betrad en Dendrofil for Yggdrasil aanvatte, dan zou die enthousiaste bende muzikanten het potje met veel plezier helemaal opstoken. Schreeuwer Erlend Hjelvik zette snel de lichtgevende uil die hij altijd over zijn hoofd trekt, opzij om brokken te voorkomen. Tijdens het volgende 1985 moest hij zelfs een al te opdringerige headbanger terugdringen.
 

Geloof het of niet, maar met Mjød ging het adrenalinegehalte nog meer de hoogte in. Het was dus best wel een heftig avondje. Het zestal putte met niet minder dan acht nummers - waaronder ook het klassieke klassieke hardcorenummer Bronsegud, het epische hoogtepunt Heksebrann en Nattesferd zelf, dat het alvast tot bisnummer geschopt had – voornamelijk uit haar nieuwste schijf 'Nattesferd'. En of die nieuwe nummers goed ontvangen werden. Toch was het wachten op het duo Bruane Benn en Kvelertak tot de boel daar in Molenbeek helemaal zou ontploffen.
 

De avond vloog voorbij, dankzij het niet aflatende enthousiasme van de wild springende en headbangende performers die tussen nummers door zelfs amper tijd leken te maken om adem te halen. Met naast Nattesferd ook het ultieme Utrydd dei Svake kreeg het publiek nog twee nummers om de Noren hun circlepit- en wall of deathkunstjes te showen. Gitarist Bjarte Lund Rolland hield het intussen niet meer en hij dook achteraf direct het publiek in. U zal de naam Kvelertak in te toekomst zeker nog horen en lezen. Laat hen zeker niet opnieuw passeren. Ze staan immers garant voor een avondje vol heerlijke chaos. Gecontroleerde chaos dan wel.

8 december 2016
Nic De Schepper