Kurt Vile & the Violators - Nooit memorabel

Ancienne Belgique, 30 oktober 2018

Kurt Vile is iemand die zo om de paar jaar een plaat uitbrengt waar u gegarandeerd de complimentjes mee bijeenharkt wanneer u hem oplegt op uw volgende familiebijeenkomst. ‘Bottle It In’ staat vol gezellige gitaargeleide songs al blijkt het toch niet vanzelfsprekend om deze songs even interessant te maken als ze plotseling de hoofdact zijn in een uitverkochte AB.

 

Viles twee laatste platen zijn naar zijn eigen standaarden nochtans behoorlijk poppy. Live leeft de gitaarheld uit Philadelphia zich echter nog steeds voortdurend uit in gitaarsolo’s. Daarnaast speelt hij songs zelden identiek aan de albumversies en is hij allerminst een performer.

Dat maakt dat een optreden van Kurt Vile snel iets wegheeft van een veredelde jamsessie. Spijtig genoeg is het eigen aan zo’n jamsessies dat het vaak leuker is om mee te doen dan om ernaar te moeten kijken. Zo was het niet uitzonderlijk dat de gemiddelde concertganger zich tijdens de zoveelste uitgespannen outro, toch tot zijn buur wendde om deze zijn wintersportplannen uit de doeken te doen.

Fantastische songs als Bassackwards, Wakin’ On A Pretty Day en KV Crimes verdronken ondertussen in een zee van onverschilligheid. Zo lang uitgemergeld dat we ons meermaals afvroegen naar welk nummer we weeral aan het luisteren waren en toch maar eens op de klok keken. Variatie was er toen Vile tijdens I’m an Outlaw de banjo bovenhaalde en toen hij Peeping Tomboy solo akoestisch bracht. Maar zelfs bij deze momenten zouden we durven beweren dat het eerder de belichting was die de show stal.

Eigenwijs als hij is, wiegde Kurt Vile een uitverkochte AB zo vijfentachtig minuten vakkundig in slaap om ze vervolgens met Downbound Train weer wakker te schudden. Een Bruce Springsteen-cover die Vile al een tijdje met zich meesleept, misschien wel het interessantste uit de hele set. Een set die het wegens tijdsgebrek zonder afgescheiden bisronde moest doen al was dat misschien niet eens zo slecht.  

We zien hem graag, die sympathieke Kurt Vile, maar een memorabele show gaan we van hem niet snel zien. De man zal zich immers niet snel inlaten met dat soort commercieel entertainment. Laat hem gewoon zijn nummers schrijven! Wij hebben niets gezegd.   

Kurt Vile @ AB 30.10.18

31 oktober 2018
Jorik Antonissen (Foto's: Patrick Blomme)