Kovacs - Donkere pracht

Effenaar, 23 november 2023

Kovacs - Donkere pracht

De Nederlandse Kovacs is voor velen altijd een beetje een vreemde eend in de bijt geweest. Des te meer respect krijg je voor deze vrouw doordat ze dat heeft omgezet in unieke muziek, waarin uiteindelijk velen zichzelf terug kunnen vinden.

Als opener had Sharon Kovacs de jonge Morpheus meegenomen. Diepgaande teksten, gezongen in heerlijke chansonstijl, begeleid met enkel een keyboard. Geïnspireerd door het plotse overlijden van zijn moeder, probeert hij haar op deze manier toch nog dicht bij zich te houden. Al snel werd je aangegrepen door de lyrics, die kunstzinnig en met veel emotie bij je binnendringen.

In het duister kwam een prachtige verschijning het podium op. gekleed in zwarte jurk met een doorschijnende sluier voor het gezicht. Meteen zette de band Bang Bang in, een knaller van het nieuwe album, dat onlans verschenen is. De unieke stem is er een waar je van houdt of die juist niet uit kan staan. Lastig is het om te beschrijven wat er precies te horen is. Muzikaal neigt het vaak naar de jazz gemixt met pop noir. 

Na de titeltrack van tweede album 'Cheap Smell' volgde nog Black Spider, afkomstig van datzelfde album. Hiervoor heeft ze samengewerkt met producer Liam Howe, bekend van onder andere Lana Del Ray, Adele en Ellie Goulding. Zonder moeite zet Kovacs zich hiermee tussen deze ijzersterke vrouwen. 

Hoewel ze een aantal keren flink baalde dat haar stem zo "naar de kloten" was, waardoor ze soms ruw en hees klonk en enkele hogere noten niet haalde, voegde dit toch ook weer iets nieuws toe aan de songs. Wolf In Cheap Clothes bijvoorbeeld kreeg hierdoor een agressievere bijklank en sterkere nadruk. Met de trompet erbij was dit weer een geheel nieuwe ervaring van de muziek. Hoewel ze het er soms moeilijk mee had, maakte ze er toch ook zo af en toe extra gebruik van. 

High Tide was één van de negen tracks uit het nieuwe album, die op één nummer na volledig gebracht werd. Samen met de titeltrack is dit onze persoonlijke favoriet en ook live stelde het zeker niet teleur. Ondanks het overwinnen van een verslaving aan drank en drugs, zit ze nog steeds met het gevoel dat ze zo af en toe niet helemaal weet wat ze nu eigenlijk moet met het leven. Gelukkig was er dan de uitlaatklep, die muziek is, en die ze naar perfectie gebruikt. De liedjes hebben een heerlijke donkere twist, die in combinatie met de jazzy sound des te beter uitkomt. 

Met nog een aantal van de hits van het eerste album, waaronder Fool Like You, The Devil You Know en Diggin' verliet ze kort het podium. Maar naar ieders vreugde kwam ze ook snel weer terug met de melding dat de man, die het eerste bisnummer op plaat mee zong, helaas niet aanwezig kon zijn. Uiteraard ging het over niemand minder dan Till Lindeman, zanger van Rammstein, met wie ze de titeltrack Child Of Sin heeft opgenomen. Het ware ook te mooi om waar te zijn, maar ook op deze manier was het nog steeds een prachtig nummer. Jammer genoeg kwam hierna de avond aan zijn einde en werden we opnieuw de koude straten van Eindhoven in gestuurd. 

25 november 2023
Jordi Rijnders