Kneistival 2024 - fotoreportage dag 1

Heldenplein, 19 juli 2024 - 21 juli 2024

Kneistival 2024 - fotoreportage dag 1

Al sinds 1986 biedt Kneistival aan de muziekminnende badgasten van Knokke-Heist in juli gratis muziek aan. En volledig gratis dan nog wel. Zowat twintigduizend (20.000) festivalgangers worden er tijdens de driedaagse in de Put van het Heldenplein in Heist-aan-zee verwacht dit jaar. Het kruim van de vaderlandse rock en pop, aangevuld met wat lekkers uit het buitenland, staat ook dit jaar weer te trappelen om het magische podium, van waarop je de zee al kan ruiken, te bestormen: het staat namelijk maar enkele meters van het strand opgesteld. Telkens weer een leuk extraatje voor zowel de artiesten als de fans.

 

 

Iskander Moon mocht dit jaar de festiviteiten openen. De Zelzatenaar heeft al heel wat watertjess doorzwommen, zowel binnen de klassieke muziek als daarbuiten, in tal van projecten en productiewerk voor o.a. Mooneye. Als alter ego Iskander Moon trekt hij de wijde wereld in met zijn sprankelende folkpopsongs. Ook StuBru’s De Afrekening bleef geen onbekend terrein. Soms fragiel, dan weer met stevig gitaarwerk bij moois als American Dream, Tear You Up, Berlin en Saturday Silence. Afsluiter Like A Home Without You is ook het laatste nummer op de ep 'Are You Lost Here'? die onlangs uitkwam. Een citytrip van Heist naar Berlijn en weer terug. Het is met een reden vakantie, nietwaar?

Als Tom Van Laere zijn gitaar weer eens omgordt, weten we telkens weer: rock-n'-roll is nog lang niet dood. Bijna dag op dag twintig jaar geleden stond de Admiraal ook al op het Kneistivalpodium om zijn eerste plaat aan ons voor te stellen. Debuutplaat 'Admiral Freebee' werd een instant klassieker. Admiral For President klonk het toen al uit vele kelen, en veel is daaraan niet veranderd. Een feestje is dan wel op zijn plaats, dunkt ons. En we kunnen ons de selectieproblemen al voorstellen als je in de songcataloog van de Admiraal duikt: Tedesco en zijn Duivels zijn er klein bier tegen. U vraagt zich af wat hij dan wel gespeeld heeft? Awel, ons hoofd duizelt er nog steeds van en we hebben tussendoor wat voor u neergekrabbeld op ons papiertje: Ever Present, Nothing Else to Do, Not In It 4 Love, Einstein Brain en Bad Year For Rock 'n' Roll om er maar enkele van te noemen. Tussendoor werden er nog existentiële gedachten over het concept vakantie met het publiek gedeeld, en dan moesten Always on the Run en Oh Darkness nog volgen. Een door merg en been gaand Get Out Of Town zette het slotakkoord op een verschroeiende passage van Admiral Freebee op Kneistival 2024. Dit najaar trekt de Admiraal de hort op voor een reeks clubconcerten met de ‘Back To The Ever Present’-tour. Doe er uw profijt mee.

“In the beginning there was Thump ... the primordial groove of the universe. And it was good", lezen we in de H(G)eilige Schrift "The Book Of Thump" uit 2018. Lang voor er sprake was van de mens, heerste de Thumpasaurus over deze aardbol en verspreidde de groove over het universum. Vanavond mocht een verre nazaat uit de US of A de groove uitstorten over Kneistival en omstreken. Prince meets Devo met een snuifje Blurt: een mengeling van funk, pop, jazz en punk gekruid met de nodige humor, zelfrelativering en positivisme, waarbij zelfs de meest stijve hark niet onbewogen kon blijven. Het publiek was even wat sceptisch, maar liet zich daarna gewillig meedrijven op de stuitende bas en funky grooves van dit swingende gezelschap. Smeer de benen maar in voor een een feestje met Dance Like It's Your Life, Struttin' en Alien (“I borrow this body, because I like to party”, ge moogt gerust zijn!) Space Barn liet de dansende Put helemaal uit het dak gaan. Missie geslaagd met ander woorden.

Kneistival '24 19/07/2024

 


 

22 juli 2024
Patrick Van den Troost