King Tree & The Earthmothers - Ongewone combinatie van noten

De Bosuil, 13 oktober 2023

King Tree & The Earthmothers - Ongewone combinatie van noten

De eerste Europese tour voor King Tree & The Earthmothers is een feit. Het powertrio is hiervoor rechtstreeks vanuit California over komen vliegen. Wij waren erbij in De Bosuil in Weert.

De mannen van King Tree & The Earthmothers hebben zich voornamelijk laten inspireren door de psychedelische rock-‘n-roll uit de sixties en seventies. Denk dan aan Jimi Hendrix, die samenspant met The Kinks.

Aan Be Free van het debuutalbum ‘Modern Tense’, dat in juni dit jaar werd uitgebracht, begon de band nog kalm. Dat album kregen we overigens als geheel te horen die avond. Die rustige oldskool track werd opgevolgd door de brommende gitaren van Great Beyond. Kenmerkend voor dit gezelschap zijn toch wel de lang uitgerokken instrumentale gedeeltes, waarin zanger-gitarist Henry James een gitaarspel laat zien, dat we nog niet eerder zagen. Waar een doorsnee gitarist zou zeggen: “Die noten passen niet bij elkaar”, weet Jamez ze naadloos aan elkaar te rijgen tot de meest speciale solo’s. In Dark Ideals was er meer plaats voor James' stem, die een geheel eigen klank heeft. Verwacht geen krachtige uithalen of bijzondere fratsen, maar eerder een rustig stemgeluid. De fans, die hem kennen van die andere band, wisten uiteraard waaraan zich te verwachten, James speelt namelijk ook nog gitaar bij southern rockband Robert Jon & The Wreck, die we ook al meermaals aan het werk konden zien in Weert.

G.I.B. en Spacelove kwamen daarna aan de beurt. Beide nummers heeft Henry zelf opgenomen en geproduceerd. Laatstgenoemde was dan wel het kalmste nummer van de avond, maar net daarom pakte de solo en de groovy baslijn des te beter uit. In combinatie met de opbouwende drums pakte dit nummer uit als een meesterwerk. Na Storyline was het tijd voor een korte break voor het tweede deel van de set zou aanbreken.

Zo bombastisch als deze muziek kan zijn, zo rustig kwamen de drie muzikanten terug het podium op om de set te vervolgen met Modern Tense en Light Keeper. Zonder verdere aankondiging werd er doorgegaan met Chasing Clouds en vervolgens All You Are. Die begonnen ze met de drums, waarop de bas heerlijk inspeelde. Pas na enige tijd voegde de gitaar zich bij het duo, dat intussen een stevige fundering hadden neergelegd voor nogmaals een lekker nummer. Wanneer de band de set afsloot met Falling Apart en What You Feel, liet de hele zaal weten dat ze er toch nog niet klaar mee waren, waarna de band dan toch nog maar een song speelde. De keuze viel hiervoor op Fairies.

21 oktober 2023
Jordi Rijnders