Jools Holland The Boogie-Woogie Man Is Back

Ancienne Belgique, 17 maart 2006
Jools Holland
Bezig ventje, die [b]Jools Holland[/b]: begin jaren ?80 ??n van de bandleden van [b]Squeeze[/b] ( missing link tussen Britse rock en Britse punk, de single [i]Cool For Cats[/i] moet je hebben ). Bezieler van ?Later With Jools? ( BBC): live concerten met alle nieuwe bands (The Kooks, Clap Your Hands Say Yeah, ?) en last but not least: bandleader of [b]Jools Holland The Rhythm & Blues Orchestra[B].De AB was niet volledig uitverkocht maar dat kon de pret niet deren, het aanwezige publiek had duidelijk zin een avondje boogie woogie. Kan moeilijk anders als je de bezetting kent van deze band: drum, bas, gitaar en een 13 koppige blazerssectie aangevuld met 2 gastvocalisten onder leiding van Jools, die zelf piano en vocals voor zijn rekening neemt.

Jools is een meesterlijk Boogie Woogie pianist maar kent zijn beperking als zanger .Daarom laat hij de meeste lead vocals dan ook met plezier over aan niemand minder dan Sam Brown en Ruby Turner. Sam Brown (hitsingle Stop, backing vocals Pink floyd) en Ruby Turner (Brian ferry, UB40, Steve Winwood) vullen elkaar perfect aan.

De blazerssectie kan op zijn eentje de muur van Berlijn omverblazen (indien deze er nog zou staan) en de dames waren waarschijnlijk sirenes (in een ver verleden) die de schepen lokten met hun wonderbaarlijk stemgeluid (om daarna de schepen op een klip te doen varen en te doen zinken uiteraard).

Enfin, Jools en Band kwamen, zagen en overwonnen. Swing, boogie-woogie, gospel en 12 maten blues ? We kregen het allemaal. Hoogtepunten alom, maar toch een extra vermelding voor de schitterende versies van Valentine Moon (dank aan Sam Brown voor 6 minuten kippenvel) en Dylan?s Blowing In The Wind (in een gospel jasje).

Na een dampende set van anderhalf uur kregen we nog een sublieme versie van Enjoy Yourself, it?s later than you think. Wijze raad van Jools Holland, zeker opvolgen!

21 oktober 2017
Danny De Schryver