John Corabi - Passie en humor

De Bosuil, 8 december 2022

John Corabi - Passie en humor

Een man met een bekend gezicht, maar ook - belangrijker - een bekende stem in de hardrockscene. John Corabi heeft een flinke rit achter de rug met een aantal van de grote artiesten binnen het genre. Deze avond zou hij ons entertainen met ervaringen, interessante weetjes, grappige feiten, maar het centrale punt was toch de muziek. 

Met drieënzestig levensjaren kan je wel zeggen dat John Corabi al flink wat ervaring heeft opgedaan. Zijn reis begon in 1989 als frontman van The Scream. Na een aantal jaar werd hij gevraagd om het front de bemannen van de ongecontroleerde band Mötley Crüe, een positie die hij vier jaar wist vol te houden. Later volgde nog het project The Dead Daisies, een allstarband met voormalige leden van Whitesnake, Guns 'N' Roses, Ozzy Osbourne en Thin Lizzy, waarmee hij drie studioalbums uitbracht. Nu besloot Corabi dat het toch wel tijd werd om het iets rustiger aan te doen. Dat resulteerde in een akoestische tour.

“Ik ben een zanger. Dus ik hou van mijn eigen stem. Bereid je dus maar voor op veel verhalen, afgewisseld met muziek”, zo verwelkomde hij ons. Voorin de zaal stond een piepklein podium om de intieme setting nog wat aan te dikken. Hierop zat enkel de frontman met akoestische gitaar en microfoon. En al snel werd duidelijk dat hij ook eigenlijk niet meer nodig had. Al bij de eerste track, Love (I Don’t Need It Anymore) bleek zijn stem nog niets aan kwaliteit te hebben ingeboet. Net als een goede whisky leken ook die stembanden met de jaren beter geworden te zijn.

Vrouwen staan vaak centraal in de teksten van Corabi. Dat was ook het geval in If I Had A Dime, afkomstig van het vorige soloalbum, dat ook volledig akoestisch is. In de set zaten ook enkele covers van bands als CCR, KISS en The Cars. Who'll Stop The Rain deed de zanger-gitarist denken aan zijn schooltijd, toen hij met een aantal vriendjes spijbelde om naar een snoepwinkel met een flipperkast, waar hij het origineel voor de eerste keer voorbij hoorde komen. 

Van The Dead Daisies speelde hij Something I Said en Dead And Gone vooraleer nog even terug te blikken naar de tijd voor covid, toen hij met die band op datzelfde podium stond. Hoewel hij met Mötley Crüe maar één album heeft uitgebracht, zijn er toch die Corabi hierdoor hebben ontdekt. Zelf denkt hij ook graag terug aan deze tijd. Of tenminste wat hij zich er nog van kan herinneren. Wat hij zich nog goed herinnerde, was hoe hij gebeld werd door bassist Nikki Sixx of hij naar de repetitie wou komen omdat ze hem als zanger wouden. Naast de band bleken ook manager, tour manager en een hele reeks advocaten hem op te wachten. Gitarist Mick Mars legde het uit: "Yeah, we get in a lot of trouble and get sued a lot". Misunderstood, Loveshine en later ook nog Hooligan's Holliday, allen afkomstig van het titelloze album van Mötley Crüe, kwamen aan bod.

Na een sigaretje beloofde hij nog tijd te maken voor een praatje, een foto en om alles te signeren (op penissen na). Maar eerst was er nog muziek met Drive (The Cars( en Man On The Moon, misschien wel het bekendste nummer is van The Scream. Passie en humor waren de sleutelwoorden voor dit intieme concert. En na de sigaret werd ook de eerder gemaakte belofte gehouden.

13 december 2022
Jordi Rijnders