JMSN - De Heer is met ons

Trix, Borgerhout, 20 april 2015

JMSN – echte naam Christian Berishaj, is een bijzonder figuur. De Albanese Jesus lookalike in turnkleren brengt zacht smeulende r&b nummers en leeft volgens het dudeïsme. Zijn voetjes staan stevig op deze aarde, al mag hij van ons stilletjesaan beginnen zweven.

JMSN - De Heer is met ons



Net op tijd waren we om het eerste voorprogramma nog mee te pikken. Yung Internet, een satirisch Amsterdams hiphop trio, behandelt – zoals hun naam al deed vermoeden – thema’s zoals het internet en oude mobiele telefoons in hun teksten. Met nummers als iOS, MSN en 5 euro simkaart Lebara brachten ze meer dan een glimlach op onze gezichten, en ook hun beats lieten onze broekspijpen voldoende trillen. Een kleine ontdekking, dat mag wel gezegd worden. Top amusement!

Iets minder goed ging het met Alex Wiley, de rapper uit Chicago die met zijn cloud-rap al enkele hoofden in zijn richting wist te doen draaien. Er zat weinig fut in het optreden, zijn teksten gingen verloren in een waas van reverb en er was bitter weinig interactie met zowel het publiek als zijn eigen dj. Kortom, een teleurstelling. Niet voor het publiek, maar vooral voor zichzelf. Zijn Europese tour, die blijkbaar wel succes bleek te hebben bij zijn vorige shows, zo in mineur afsluiten is uiteraard een domper.  

Ondertussen was het Trix café al behoorlijk volgelopen voor de Messias van de cult r&b: JMSN. Je zou het hem niet geven als je hem van op afstand ziet staan, maar er zit wel degelijk een gouden stem verscholen in dat magere lijf. JMSN is het type dat tijdens de preselecties van een programma als The Voice bij aanvang hoongelach en schofferende blikken zou krijgen vanuit het publiek, maar achteraf iedereen met tranen in de ogen zou achterlaten. Met zijn slaapkamerbeats en liefdevolle teksten versiert hij zijn publiek en lokt hij hen mee in een wereld vol kaarslicht en warme dekens, maar waar altijd voldoende ruimte is om een dansje in te zetten.

En dansen kon al van bij de start. JMSN schoot de set op gang met Addicted, gesteund door een meezingende bassist, een drummer en een achtergrondbandje dat de samples ten gehore bracht. Wie bij voorbaat had gedacht dat de nummers fluwelig en mellow gingen gebracht worden kwam bedrogen uit. De drummer sloeg gezwind op zijn trommels en zorgde er zo voor dat de schwung erin bleef tot het einde. JMSN liet geen enkel moment onbenut om zijn danspassen te tonen, tot groot jolijt van zijn volgelingen die ongegeneerd zijn voorbeeld volgden. Wat een présence. En dat terwijl hij net uit zijn bed leek te komen.

Als JMSN de Messias is, dan is zijn Bijbel beslist ‘Blue Album’. Naast het openingsnummer kregen we ook Street Sweeper, Waves, Ends (Money), Foolin’ en Score van datzelfde album te horen. Vooral de laatste was de grote boosdoener van ons schor keelgeluid de volgende dag. Maar het hoogtepunt van de set kwam uiteraard op het einde. ‘Bout It, het hitgevoeligste nummer op het album was live gewoonweg nog intenser dan op plaat, en wanneer de band het nummer rustig liet uitfaden terwijl hun frontman al wuivend de coulissen terug inging, stormde hij plots terug het podium op om zijn show spetterend af te sluiten. Ook wij konden op dat moment een opgetogen sprongetje niet meer onderdrukken.

JMSN liet de blinden zien, de doven terug horen en de kreupelen niet lopen, maar dansen. Ons geloof in r&b is terug, en het is sterker dan ooit.

20 april 2015
Joris Roobroeck