James Morrison - Rasp

La Madeleine, 10 oktober 2019

James Morrison</b> - Rasp

Eerder dit jaar liet James Morrison opnieuw van zich horen met zijn nieuwe plaat 'You’re Stronger Than You Know'. Na alle obligatoire persvoorstellingen, kon Morrison ook op tournee vertrekken. En op 10 oktober parkeerde zijn tourbus bij La Madeleine.

Het concert was niet uitverkocht, maar door de kleinschaligheid van de zaal was dit niet echt merkbaar. De mensen die wel waren komen opdagen, hadden enige opwarming nodig voor ze zich door James Morrison op sleeptouw lieten nemen.

Van in het begin was het duidelijk dat er één rode draad doorheen het optreden zat: soul en motown. De ruwe, raspende stem van Morrison, bijgestaan door twee achtergrondzangeressen paste perfect in dit concept. Zowel bij uptempo als trage nummers gaf Morrison het beste van zichzelf en liet hij zijn stem decibels produceren die de ‘veilige’ waarden overschreden. 

Het optreden was een mix van oude en nieuwe nummers. Hoewel de songs van zijn meest recente plaat ook werden gesmaakt, waren het vooral de oudere nummers die op een laaiend enthousiast publiek konden rekenen. Broken Strings is zo’n nummer en kan je gerust bestempelen als het hoogtepunt van de avond. Oorspronkelijk een duet met Nelly Furtado, werd het nu gebracht in duet met één van de achtergrondzangeressen. Het publiek keek in trance toe om na afloop hun enthousiasme duidelijk merkbaar te maken. En ook You Give Me Something kon  niet ontbreken op de setlist. Dat het ook World Mental Health Day was, liet Morrison niet onopgemerkt voorbij gaan. Zonder er met zoveel woorden naar te verwijzen droeg hij Power op aan iedereen die het momenteel wat moeilijk heeft.  

My Love Goes On, een duet met Joss Stone, werd ook goed ontvangen bij het publiek dat zonder probleem meezong. En bij Glorious toonden ze zich gewillig toen Morrison vroeg om mee te zingen. Het aanwezige publiek was zeer divers. Maar wat er nadien overal te horen was, bij jong en iets ouder, was hoe geweldig het optreden wel niet was. Iedereen was laaiend enthousiast en sprak vol bewondering over zijn typerende raspende stem. Een geslaagde avond dus en hopelijk wacht Morrison niet opnieuw zo lang vooraleer hij een nieuw album uitbrengt.

11 oktober 2019
Marjolein De Smet