Jack Jarryd, Solomon - Onbekend talent

De Bosuil, 15 september 2022

Elke derde donderdag van de maand organiseert De Bosuil de concertenreeks Club Donder (waarvan wij eerder al tickets mochten weggeven). Een mooi concept waarmee je voor een klein bedrag alle shows bij kunt wonen en zo nieuwe opkomende bands kunt ontdekken. Bands waarvan je later kunt zeggen dat je ze ooit in De Bosuil hebt mogen bewonderen.  

Jack Jarryd, Solomon - Onbekend talent

Deze donderdag stonden er maar liefst twee te gekke bands op ons te wachten. Als eerste was de jonge en veelbelovende Jack Jarryd aan de beurt. Nog maar één ep op de plank, terwijl de eerste singles voor het aankomende album stilaan boven komen. Meteen na het uitbrengen van die ep volgden diverse shows op haast elke Nederlandse radiozender.

Zonder pardon begon de band aan een hoog tempo met songs vol frisse pop met een hoog eightiesgehalte. Jacks helden zijn onder andere Elton John en Phil Collins. Vooral laatstgenoemde hoorden we duidelijk terugkomen. Tussen die helden staat ook voormalig Genesis-lid Peter Gabriel, die hier werd geëerd met een uitstekende cover van Sledgehammer. Band en zanger vielen hier (zoals eigenlijk in alle tracks) naadloos in elkaar. De energieke moves van Jarryd toonden aan dat deze artiest geboren is om te doen wat hij deed: het publiek op alle mogelijke manieren entertainen.

De vele nieuwe tracks van het aankomende album weerhielden het publiek er helemaal niet van om zich flink uit te leven. Het was dan ook bijzonder moeilijk om de heupen stil te houden. 

Nieuwe single Open Fire is dan misschien wel een lieflijke popsong, die hem de kans gaf om de nodige energie op te bouwen, die hij in het volgende nummer volledig inzette. De lichtbak met de naam Jack Jarryd achteraan het podium werd niet alleen gebruikt als decoratie, maar ook om op te dansen. De ongelofelijk strakke stem, soepele dansmoves en een uitstekende band deden de rest. Als we deze band binnen korte tijd niet op grotere podiums zien, eten wij onze pen op.

Toen de mannen van Solomon op het podium verschenen, was er toch een flinke omschakeling nodig. Van de vrolijke en dansbare muziek van Jack Jarryd werd overgeschakeld naar de melancholische sound van deze band. Frontman Koen de Witte bleek tot ieders verbazing over een diepe kenmerkende stem te beschikken en dat was niet het enige opvallende aan deze heren.

De set werd ingezet met Endless, dat je door het samenspel tussen de instrumenten en die bijzondere stem meteen naar een andere dimensie katapulteerde. Eén waarin je de wereld op een andere manier ging bekijken. Brighter Day was een troostende track, die met harmonische meerstemmigheid alle ellende uit je hoofd wegspoelde. Waar Solomon in tegenstelling tot de voorgangers eerder gereserveerd op het podium stond, deed de muziek al het nodige werk. 

Het gezelschap legt momenteel de laatste stukjes aan de puzzel van hun eerste volledige album, waarvan al twee nummers op single werden uitgebracht: Nobody Knows en Run (You've Got To). Eerstgenoemde legt de lat voor het komende album hoog met veel dynamiek en verschillende lagen. De band beschikt duidelijk over een flinke dosis muziekkennis om tracks als deze in elkaar te steken. Wie niet beter weet, zou denken dat deze band al jaren meegaat. Maar niets is minder waar.  

Dit was een erg geslaagde Club Donder-avond met wee uitstekende bands, die je in no time op grote podiums zal zien. Er wordt wel eens gezegd dat er nog weinig goede bands worden opgericht, werd hier het tegendeel bewezen. Jammer genoeg had het grote genreverschil een deel van het publiek doen afdruipen, maar zij hebben absoluut iets gemist. 

18 september 2022
Jordi Rijnders