It It Anita - Punk leeft in Luik

Charlatan, 18 juli 2017

De voorbije weken was er best wat heisa rond een columnist die in Rekto:Verso, later overgenomen door Focus Knack, beweerde dat hij nog nooit een voorprogramma had gezien dat hem aanzette om de band nog eens te gaan zien, of om er een plaat van te kopen. Toch wel een pechvogel, die man; want wij ontdekten al heel wat lekkere bands omdat ze toevallig openden voor een artiest, die we al langer kenden. Zo werden we in mei 2015 overdonderd door het voorprogramma van The Future Of The Left in Nijdrop. De vier noiserockers uit Luik genaamd It It Anita zouden we nooit meer vergeten.

Een aardig volgelopen Charlatan - niet mis voor een betalend optreden tijdens de overwegend gratis Gentse Feesten - zag een kort-maar-krachtige show. De drummer en de drie gitaristen stonden op elkaar gepakt alsof ze in de achterbak van een bestelwagen aan het repeteren waren. Het voornaamste effect van die opstelling, was dat elke song als een gebalde kopstoot in je gezicht terechtkwam.

Soms ook thuisgeleverd in de zaal door gitarist Damien of drummer Francois, die als vanouds zijn volledige drumkit tussen het publiek ging installeren aan het einde van het concert. Na veertig minuten zat het erop. Voor ons hoefde het echt niet langer te duren; en laat dat een compliment van jewelste zijn! Bisnummers waren overbodig, maar een paar van de grote kartonnen letters I, I, A en A, die de achterkant van het podium sierden, zagen we later nog terug op de Vlasmarkt. Zo bleef It It Anita toch nog de hele avond bij ons.

Punk is not dead, maar leeft gewoon in de Luikse ondergrond!

19 juli 2017
Christophe Demunter