Hozier - Take me to Hozier

Ancienne Belgique, Brussel, 26 januari 2015

Met verbaasde blik in de ogen neemt Hozier nog een slok van zijn bekertje. Voor hem een uitzinnige massa, schreeuwend om vervolg. Hozier liet net Take Me to Church los op het publiek en dat zullen de buren van de Ancienne Belgique geweten hebben. Maar de avond was meer dan die ene hit omdat Hozier meer is dan die ene hit.

Hozier - Take me to Hozier



De Ier zette meteen de toon met Arsonist’s Lullabye. Toen wisten we het al: hier stond een man met presence, met een klok van een stem én een uitstekende band achter zich. Stuk voor stuk namen die geregeld eens de tweede, derde en vierde stem voor hun rekening, terwijl ze ook al de hele avond met sterke ensembles overgoten.

Tussen Jackie and Wilson, From Eden en Someone New – een song over oppervlakkige liefde, meegeschreven door zijn ex, wist Hozier te vertellen- door dunde de band alsmaar meer uit, tot enkel Hozier en celliste Alana Henderson op het podium overbleven voor een bijzonder intens duet. Een wondermooi samenspel van stemmen, met een explosief applaus als bedanking. Hozier was verbaasd, vooral omdat In a Week eigenlijk een nogal luguber thema heeft, aldus de man zelve.

En plots stond Hozier moederziel alleen op het podium. Eerst wat bindteksten stamelen om dan een steengoede lllinois Blues van Skip James in te zetten. Bewees hij meteen dat hij naast goed zingen ook de gitaar heer en meester is. Daarna kwam de band terug om via Work Song en het heerlijk bluesy To Be Alone te eindigen met absolute hit Take Me To Church. Intensief, wondermooi en een volle zaal mee aan de bak.

Hozier kon onmogelijk zijn heetgebakken publiek zo naar huis laten gaan, dus zette hij met volle plezier een bisrondje in. Eerst met een heel breekbaar Cherry Wine, daarna een atypische bewerking van 1 Thing van Amerie –wel een one hit wonder- en uiteindelijk Angel of Small Death & the Codeine Scene.

De Ancienne Belgique was tot de nok uitverkocht en dat was volkomen terecht. Geen mens die het zich beklaagd heeft. Hozier heeft het charmante van een sobere Ier, maar overcompenseert zijn schuchterheid met een prachtstem, een stevige performance, topmuzikanten en uiteraard een album vol steengoede muziek.

Hozier speelt op zaterdag 27 juni op Rock Werchter.

26 januari 2015
Niel Van Herck