Heideroosjes - Infocalyps clubshow

Trix, 23 december 2022

Heideroosjes  - Infocalyps clubshow

Tien jaar geleden hielden Heideroosjes het voor bekeken. Na bijna vijftienhonderd optredens in zowat elke uithoek van deze godvergeten planeet hielden ze er mee op. OK, er was nog die geweldige verjaardagsshow om de dertigste verjaardag te vieren, maar dat was het dan. Tot corona met alle vervreemding en beperkingen er anders over besliste. Plots kroop het bloed weer waar het niet gaan kon, plots was er weer zoveel relevants te vertellen dat een comeback zich opdrong. '2020, De Tering!' zette een nieuw Heideroosjes-offensief in. Met de nieuwe plaat ‘Infocalyps’ in de achterzak stonden Heideroosjes nog eens in een uitverkochte Trix.

 

Het Antwerpse duo Boskat mocht de openingsdans spelen en deed dit vol overgave in hun energieke en olijke zelve. Of zoals ze zelf plachten te zeggen: “Wij zweten wel, maar we bijten niet!”. Boskat dus.

Ook aan energie geen gebrek bij Heideroosjes die vanaf het eerste nummer alle hoekjes van het Trix-podium verkenden. Break The Public Peace bood daarvoor de uitgelezen mogelijkheid. De voet bleef op het gaspedaal om maar af en toe gelost te worden. Naast ondertussen een heel aantal usual suspects kregen we ook enkele van de nieuwe nummers, waaronder Huilie Huilie en het titelnummer van de nieuwe plaat Infocalyps geserveerd. Ook een kwartetje nummers uit ‘Kung-Fu” (Ideals Lost, Bereik-bar-baar, Fistfuckparty At 701 en Everybody Loves Me, Everybody Hates Me) uit 1997 werden voor het zilveren jubileum van onder het stof gehaald.

"Zijn Heideroosjes nog wel relevant heden ten dage?", horen u zich ondertussen fluisterend afvragen. Maak dat vooral voor uzelf uit natuurlijk. In 1998 tourden Heideroosjes door de voormalige oorlogsgebieden in voormalig Joegoslavië en namen er toen ook een nummer over op. Sommige nummers blijven hun relevantie behouden. “Je hoeft maar één woord in de titel te veranderen. Je mag zelf kiezen welk”, sprak Marco Roelofs samenzweerderig alvorens Regular Day In Bosnia in te zetten. Relevant? Zegt u het maar.   

Ondertussen passeerden ook publiekslievelingen als Damclub Hooligan, Iedereen Is Gek en Ik Wil Niks de revue. Met Heideroosjes-anthem United Scum werd traditioneel de avond afgesloten, maar niet zonder de belofte dat er geen afscheid meer komt. De band heeft er gewoonweg te veel zin om er de brui aan te geven. En er wordt dan ook meteen afspraak gemaakt voor een volgend rendez-vous op de zomerfestivals in 2024.

Heideroosjes, Boskat @ Trix - 23/12/2022

26 december 2022
Patrick Van den Troost