Hedon Zwaar Nieuwjaar 2020 - Zwaar feestje

Hedon Zwolle, 4 januari 2020

Hedon Zwaar Nieuwjaar 2020</b> - Zwaar feestje

Een stoet van dood en verderf trok naar de Overijsselse stad Zwolle voor de inluiding van het nieuwe jaar. Hedon Zwaar Nieuwjaar; de nieuwjaarsborrel van het Oosten zoals het hier klinkt. Zeven death- en blackmetal bands verspreid over twee zalen openen traditioneel het concertjaar in de hoofdstad van Overijssel en wij waren erbij aanwezig.

Stipt om 19:00 uur trapte Terradown af, een redelijk nieuwe death metal band afkomstig uit Breda, die naar onze mening goed aan de weg aan het timmeren is. Hoewel frontman Nick Brouwer er behoorlijk studentikoos uitziet, zegt dat niks over zijn performance als frontman van een death metal band; want deze jongen kan screamen en grunten zoals weinigen kunnen.

De energie die van deze band afspatte, was zeer aanstekelijk want in no time vulde de kleine zaal zich met publiek. Terradown zette een superstrak optreden neer en je werd meegeslepen door de harde, melodieuze gitaarriffs van gitarist Mark Links, de in trance brengende gitaarsolo's van gitarist Jasper Verhorst, de bombastisch, beukende harde drums van Dimmy Marcelissen en het zware, dreunende baswerk van Joris Koenraadt. Helaas duurde het optreden maar een half uurtje, voor ons was dit eigenlijk, buiten de headliner om, onze favoriet. De band is net klaar met het werk aan hun debuutalbum, dat wij zeker gaan recenseren. De wereld is nog niet van Terradown af, sterker nog, we zijn er helemaal klaar voor.

En hop hop hop, een tussenstopje bij de bar voor een verfrissend pintje, alvorens wij doorstevenden naar de grote zaal waar de Italiaanse doommetal formatie Caronte op het punt van beginnen stond. Er werden enkele kaarsjes aangestoken waarna de bandleden met hun rug naar het publiek gingen staan - die opzet hebben wij nooit begrepen- en uiteindelijk toen de zware riffs begonnen zich allemaal omdraaiden.

Caronte kenmerkt zich door behoorlijk lange, langzame en erg zware kost waar je echt van moet houden. En eerlijk gezegd, uw razende reporter (jh) houdt hier niet zo van. Maar desalnietemin speelden de heren een erg strakke set; frontman Dorian Bones was erg goed bij stem, de riffs van Tony Bones waren zo zwaar dat ze letterlijk door merg en been gingen, de drums van Mike De Chirico deden je trillen op de grondvesten en de bas van Henry Bones voelde aan als lood in je schoenen. Kortom, voor de doorgewinterde doommetal fan moet dit een geweldig optreden zijn geweest.

Helaas was de kleine zaal zo klein dat wij ons er niet meer tussen konden proppen om het optreden van de Nederlandse trash metal formatie Inquisitor bij te wonen, dus in plaats daarvan trakteerden wij onszelf nog maar op een pintje, en vonden wij onze weg weer terug naar de grote zaal waar wij geduldig het optreden van de Zwitserse black metal formatie Schammasch afwachten. Een erg mysterieuze band (denk aan Batushka) met een even mysterieuze opkomst. De heren waren gekleed in een habijt met bijpassend scapulier en stonden werkelijk waar minuten lang doodstil voor zich uit te staren.

Toen ze eindelijk begonnen te spelen klonk het zeker niet slecht. Wat wij te horen kregen was een mooie mix tussen Batushka en Behemoth maar dan toch in geheel eigen stijl. Er werd, in het kader van de mysterieusheid, geen enkele interactie met het publiek gehouden; de heren speelden enkel hun songs maar ze dat deden ze lekker strak . De heren waren bijzonder goed op elkaar ingespeeld en de screams van frontman CSR (de leden gebruiken enkel hun initialen) waren werkelijk fenomenaal. Een optreden van deze band is zeker voor herhaling vatbaar.

Na aanleiding van het voorgaande drama in de kleine zaal besloten wij het optreden van de Luxemburgse death metal formatie Desdemonia te skippen en in de grote zaal te wachten tot het Belgische Enthroned ten tonele zou verschijnen. Dit was de band waar wij hoofdzakelijk voor kwamen. En wij niet alleen. De band bleek een waardige headliner te zijn; de Hedon barste bijna uit zijn voegen en heel Zwolle schudde op zijn grondvesten.

Iedereen wist dat Enthroned bezig was met zijn set. En wat een set was dit jongens. De heren demonstreerden even waarom zij Belgiës beste blackmetal band zijn en regeerden met bruut geweld. De energie van frontman Nornagest was met geen stoomwals tegen te houden, de keiharde riffs van Neraath bliezen je van de ene naar de andere kant van de zaal, de drums van Menthor gingen regelrecht door gewapend beton en de bas van Norgaath trilde zo hard dat de riolering in de directe omgeving werd blootgelegd. Well fucking done!

Voor ons was dit het laatste optreden van deze Hedon Zwaar Nieuwjaar 2020. In de kleine zaal zou nog een optreden komen van de Nederlandse death metal formatie Sepiroth, maar ook wij worden een dagje ouder en na vijfenhalf uur staan, begonnen onze voetjes behoorlijk pijn te doen. Maar... deze editie was weer een waar feestje en wij zeggen: tot volgend jaar!

 

5 januari 2020
Jerre Hoetink