Heather Nova - De terugkeer van de sirene

Ancienne Belgique, Brussel, 8 november 2008

Het was alweer het even geleden dat we Heather Nova nog live mochten meemaken. Twee jaar had Heather nodig om er een zoon én een nieuwe CD uit te persen. We hoopten alvast dat de Sirene uit Bermuda een beetje bij stem zou zijn in het Belgische weer en haar ongenaakbaarheid op het podium onder controle zou kunnen houden.

Heather Nova - De terugkeer van de sirene



Voorprogramma Scarce is een band uit de jaren negentig die mooi weer maakte in het kielzog van de Lemonheads en de Breeders. Na een hersentrauma bij zanger Chick Graning viel het doek over de band (en bijna over de man zelf). Maar zie, het wonder geschiedde en Scarce staat terug op de planken in originele bezetting. Muzikaal zit de band nog steeds in de jaren negentig, maar dat was niet eens zo erg. Scarce bracht een vleugje pop-rock zoals we het graag hebben.

Heather Nova slaagde er al bij het eerste nummer in de uitverkochte zaal muisstil te laten worden. Ze opende haar set solo en akoestisch. Bijna kippenvel. Bijna!

Pas bij het tweede nummer klom de band op het podium om het publiek met een stevige versie van Heart & Shoulder om de oren te slaan. Aanvankelijk kraakte Heathers stem héél even, maar vanaf de eerste hoge uithaal werd alle vrees weggeblazen, madame was in fantastische doen. Ze verwelkomde ons heel even tussen twee nummers door, waardoor haar status van ijsprinsesje toch een beetje onderuit gehaald werd. 

Blijkbaar was dit concert slechts het tweede van de tournee, maar dat leek alleen maar positieve kanten te hebben. De combinatie bas/gitaar/drums bleef mooi op de achtergrond om Heather een perfect platform te bieden om haar kwaliteiten op te etaleren. Vooral bassist Bastian Juel was sterk bezig. Zijn subliem gekozen lijntjes vulden de songs perfect op maar hij liep nergens voor de voeten.

Tijdens Walk This World leefde de zaal op. De meeste mid-tempo nummers van Heather zijn niet zo opzwepend als de singels of de zeer intieme kleine songs. De songs uit de nieuwe CD - onder meer Maybe Tomorrow en Beautiful Storm - werden voorzien van een nieuw arrangement met de band. Ook het nummer Renegade dat ze met de electronica-man ATB opnam werd vanavond in een ander jasje gegoten.

Een van de hoogtepunten was Someone New, Heathers bekende samenwerking met Escobar. De bassist had de hele avond de backing vocals voor zijn rekening genomen, maar desondanks nam de diva hier toch de hele zangpartij van het duet voor haar rekening. Misschien een gemiste kans, maar het bleef héél sterk gebracht.

Heather Nova blijft een klasseartieste met een uniek stemgeluid en songs die genoeg verassende elementen hebben om te blijven boeien. Mede dankzij enkele hits die doorheen de set verweven zaten bleef dit concert boeien. Laat alle Eva De Rooveres van deze wereld hier een voorbeeld aan nemen. Klasse!

8 november 2008
Bart Walravens