Green Lung - Fotoreportage

Oemtata, Ertvelde, 17 april 2022

Green Lung - Fotoreportage

Met Pasen naar de duivel? Waarom ook niet? Maar vooraleer Green Lung aan de hoogmis begonnen, kregen we er zomaar twee extra bands bij. 

Lokale opener Idealus Maximus sleepten met instrumentale riffrock de publieksprijs uit de brand. Het trio kwam er het album 'Loofbos' in de verf zetten, dat ondertussen een dikke maand via Polderrecords uit is. Het Schotse King Witch, uit Edinburgh, wist indruk te maken met "old school" doommetal, gemixt met lekkere seventies classic rock. Eenmaal op het podium eiste de energieke frontvrouw Laura Donnelly alle aandacht volledig op. Een ontdekking zonder meer. Maar we waren hier toch vooral voor het Engelse Green Lung. En we waren duidelijk niet de enigen. Met amper twee albums op de teller, hebben ze al een stevige reputatie uitgebouwd.

De band was op tour om het pas uitgebrachte 'Black Harvest' ten velde van klank en beeld te voorzien. Geen verrassing dus dat de eerste helft van het concert met uitzondering van Templar Dawn bestond uit nummers van dat tweede album. Muzikaal klopte alles: toegankelijk genoeg en toch voldoende vaardigheid en panache om de muziekfans van het eerste uur te verbazen.

Zanger Tom Templar bleek de ideale katalysator te zijn. Wanneer het publiek even stil viel, jutte hij hen eigenhandig op. Het spreekwoordelijke dak ging er dan ook compleet af bij afsluiters Initiation en Let the Devil In, beiden uit debuut 'Woodland Rites'. De gote labels staan naar verluidt aan te schuiven om de band te tekenen. Dit zou dan meteen ook de laatste keer zijn geweest dat we deze vijf Britten aan het werk zagen in een klein zaaltje. 

Green Lung @ Oemtata Ertvelde 17/04/22

20 april 2022
Bert Gysemans