Golden Earring - Gouden Jubilee

, 2 juli 2018

Afspraak met de muziekgeschiedenis in de Ancienne Belgique. Nederlandse oerrockband Golden Earring kwam namelijk met enkele jaren vertraging haar vijftigste verjaardag vieren in de Brusselse muziektempel. "Want als je iets wil betekenen in de muziekwereld, moet je hier gespeeld hebben", zweepte frontman Barry Hay het publiek al vroeg in de set extra op.

Ze waren niet alleen afgekomen, die rockdino's uit Den Haag. Als voorprogramma speelden de jonge snaken van Jacle Bow. Of ook zij een halve eeuw zullen meegaan, dat valt te betwijfelen. Maar met hun aanstekelijke rockmuziek waar je gerust een langere tijd naar zou kunnen staan luisteren wisten ze toch een dik halfuur het publiek te boeien. Onderbrekingen tussen nummers bleven beperkt tot een "Het volgende nummer is er eentje van John Lennon", en "Als jullie graag met ons willen afrekenen, kunnen jullie altijd op dit nummer stemmen", waarmee ze afsluiter Suit Yourself in de hitlijst van Studio Brussel wilden proberen krijgen.

Aan intro's doet het Haagse viertal niet mee. Ze kwamen dus gewoon op hun gemak het podium opgestapt. Toen gitarist George Kooimans met zijn gitaarstrap zijn monitoringsysteem per ongeluk losrukte, of daar leek het in elk geval op, reageerde hij gevat "Het is allemaal nog nieuw voor mij", de lachers had hij al direct mee. De openingsnummers waren dan weer aan de lauwe kant. Met het nieuwere Identical kwam het vuur voor het eerst aan de lont en bij ballad Another 45 Miles was ook het publiek grotendeels mee.

Met Twilight Zone en When the Lady Smiles zaten er al twee grote krakers relatief vroeg in de show. Gelukkig, want Kooimans begon pas halverwege die eerste de goeie vorm echt te pakken te hebben, spijtig genoeg pas aan het einde van dat op plaat zo geweldige tussenstuk.

Voor veel toeschouwers was het toen al uitkijken naar traditionele apotheose Radar Love, maar daarvoor moesten we wel eerst een niet altijd even boeiende bassolo van Rinus Gerritsen uitzitten. Vanaf die eerste noten Radar Love was die gelukkig al vergeten. De grootste hit van de Nederlanders gaat live ook nog altijd gepaard met drumsolo van Cesar Zuiderwijk, die zelfs op zijn leeftijd dan wel nog altijd weet te boeien, in tegenstelling tot het gros van de drumsolisten.

Veel te snel was dat concert dus aan haar einde gekomen. Tijdens de encore bracht het viertal nog That's Why I Believe in Her, She Flies on Strange Wings en Holy Holy Life, samen met saxofonist Bertus Borgers, die doorheen het concert al alomtegenwoordig was, en enkele extra blazers. Niet te geloven hoe snel die twee uren waren voorbijgevlogen. Met het repertoire van een van Nederlands oudste nog actieve rockbands kan je gerust nog een stuk langer blijven spelen.

5 december 2015
Nic De Schepper