Glass Animals - Subtropische songs

Handelsbeurs, Gent, 25 maart 2015

De Gentse Handelsbeurs veranderde even in een heuse rimboe. Vreemde kegels als decor konden evengoed slingerplanten zijn en vrolijk gefluit van tropische vogels bij aanvang van het concert resulteerden in een serieus vochtige warmte. Schuldige van dit broeiige klimaat was de Britse band Glass Animals.

Glass Animals - Subtropische songs



Ook goed voor de stijging van de temperatuur was het viertal van YellowStraps, een relatief jonge band uit Eigenbrakel die dromerige elektropop van hoog niveau bracht. Zanger Yvan Murenzi beschikte bovendien over een geweldige stem. Helaas was de set nog te eentonig om de hele tijd te boeien, maar de live performance van songs als Valium en Whirlwind Romance lieten alvast een uitstekende indruk na.

Dan kwamen Glass Animals uit het struikgewas om er na een soundscape van paradijsvogels meteen in te vliegen met Black Mambo. Het brein achter en zanger van de band is geneeskundestudent Dave Bayley. Die haalde dadelijk zijn sierlijkste moves boven, terwijl de rest van de band zich nog braafjes verschool achter hun instrument. Zij zouden pas in het midden van de set met het heftige Walla Walla uit hun schuilplaats komen.

Maar Bayley was ook mans genoeg om het concert alleen te dragen. Als een volleerd entertainer sprong hij tijdens tophit Gooey op de box aan de zijkant van het podium, danste hij vaak aan de rand van het podium en waagde hij zich zelfs aan een sprong in de wildernis van het publiek tijdens de cover van Kanye West’s Lovelock Down. En dat alles terwijl zijn zang steeds zeer degelijk was.

Nog zo’n nummer dat compleet in het plaatje paste, was de song Flip. Wat begon als een rustige Amazonetrip eindigde in geschifte technobeats, die veel uitgebreider waren dan op succesalbum 'Zaba'. En bij Wryd ontpopten de statische keyboardspelers zich opeens tot verrassend goede backingvocals, een troef die ze eigenlijk al vroeger mochten uitspelen.

Democrazy presenteerde dit concert onder de noemer 'Big Next', hetgeen inhoudt dat ze hen een bloeiende toekomst voorspellen, en wij gaan volledig akkoord. Dit was waarschijnlijk een van de laatste keren dat we hen in een kleine zaal hoorden. En toch: barsten maakten ze wel, maar potten breken lukte nog net niet. Met nog wat extra materiaal zal deze rumble in the jungle pas helemaal losbarsten.  

25 maart 2015
Sharon Buffel